A német parlament szerdán tartja első vitáját a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről, írja az euronews.com.

Fotó: Komka Péter / MTI

Szerdán vitázik a német parlament az oltási kötelezettségről. Három lehetőség merült fel: 

  • kötelező védőoltás minden felnőttnek,
  • kötelező védőoltás minden 50 év felettinek,
  • egyáltalán ne legyen kötelező védőoltás.

A németországi pártok sokáig ragaszkodtak ahhoz, hogy nem lesz oltási kötelezettség, de tavaly év végén fordult a kocka, mert megváltozott a közhangulat is: egyre többen szegültek ellen a járvány miatt meghozott intézkedéseknek. 

Nem sokkal decemberi kancellári kinevezése előtt Olaf Scholz kiállt a kötelező oltás mellett, és azt mondta, februárban vagy március elején léphet hatályba az erről szóló rendelkezés.

A törvényhozók szerdán egy „orientációs vitával” kezdik meg a törvényalkotás folyamatát. 

Egyelőre nem világos, hogy mikor kerülhet szavazásra a jogszabály, de úgy tűnik, akár tavaszig is eltarthat, mire bármilyen törvény hatályba léphet.

Scholz hárompárti kormánykoalíciója eddig három javaslatot terjesztett elő. Az egyik szerint a védőoltási kötelezettség minden 18 éves és annál idősebb személyre vonatkozna. Két évig lenne érvényes, és legfeljebb három oltásra terjedne ki, a mulasztók pedig pénzbírságot kapnának. Egy másik javaslat értelmében a be nem oltottak számára kötelező tanácsadást kellene tartani, amelyet az 50 év felettiek esetében kötelező oltás követne. Az harmadik csoport szerint pedig meg kell akadályozni mindenféle kötelezettséget az oltásokkal kapcsolatban.

Jelenleg az sem világos, pontosan hogyan ellenőriznék a jogszabály betartását, ugyanis Németországban nincs központi oltási nyilvántartás.

Múlt héten a szomszédos Ausztria lett az első európai ország, ahol jóváhagyták a minden felnőttre vonatkozó oltási kötelezettséget, amely februártól hatályos. Ezenkívül Szlovákiában is fontolgatják az oltások kötelezővé tételét.

Néhány más európai országban bizonyos szakmák gyakorlásához vagy korcsoporthoz kötik az oltások kötelező beadatását. Görögországban a 60 év felettiekre, Olaszországban pedig az 50 év felettiekre vonatkozik a szigorítás.

A keddi adatok szerint Németországban a lakosság legalább 73,5 százaléka teljeskörűen be volt oltva, és 50,8 százaléka kapott emlékeztető oltást. Az oltások üteme viszont a múlt havi gyorsulás után ismét lassulni kezdett.