Az Egyesült Államokban az 57 éves David Bennett hétórás műtét során a világon elsőként kapott génmódosított sertésszívet. Három nappal a beavatkozás után a férfi jól érzi magát.

A műtét a beteg életének megmentésre az utolsó remény volt, ám a hosszú távú túlélési esélyekről egyelőre keveset tudni.

Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem

– nyilatkozta a műtét előtt Bennett. A beavatkozásra a Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól, azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna.

A férfi nagyon rossz egészségi állapota miatt nem kaphatott emberi szívet a szakemberek szerint. A transzplantációra hosszú évek kutatásait követően került sor, melyek eredményeként emberéleteket lehet világszerte megmenteni.

Fotó: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE / AFP

Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához

– mondta Bartley Griffith sebész a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye szerint.

Az Egyesült Államokban naponta 17 ember hal meg szervhiány miatt, a jelentések szerint több mint 100 ezres a várólista. Állati szervek transzplantációjának lehetőségét régóta mérlegelik, a sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt.

Októberben New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény. Bennett azonban azt reméli, folytathatja az életét. A műtét előtt hat héten át ágyhoz kötötten, gépek segítségével élt, miután halálos szívbetegséget mutattak ki nála.

Hétfőn már önállóan lélegzett, bár folyamatos, alapos megfigyelés alatt áll. Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog történni.