Nehéz, a koronavírus-járvány miatt pluszfeladatokkal terhelt, de stabil évet zárt az Országos Mentőszolgálat közölte a mentőszolgálat.

Közleményében Győrfi Pál azt írta: 

tavaly több mint 1,2 millió esetet láttak el és ezen felül a pandémia miatt 1,3 millió járványügyi mintavételt kellett megszervezniük, 

illetve végrehajtaniuk, ami komoly erőpróbát jelentett az Országos Mentőszolgálat és valamennyi mentődolgozó számára. 

A 8500 mentődolgozó munkáját, a járványhullámok terheléséhez igazodva országszerte több ezer önkéntes és számos támogató szervezet segítette hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy a feladatok maradéktalan ellátása mellett az Országos Mentőszolgálat meg tudta őrizni költségvetési stabilitását is. Ez, mint kiemelte különösen annak tükrében nagy eredmény, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben nagyságrendileg 6,5 milliárd forint többletköltsége volt a mentőszolgálatnak.

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kiss Dániel

A mintavételezés, illetve covidos betegek szállításai során az egységek sok millió kilométert tettek meg, több tízmillió védőeszközt használtak fel 

írta Győrfi Pál, hozzáfűzve: a mentődolgozók jelentős mennyiségű túlórát teljesítettek. Ennek kapcsán viszont megjegyezte, a járvány miatti többletköltségekhez szükséges fedezetet a kormány és az operatív törzs biztosítja.

Győrfi Pál arra is felhívta a figyelmet: a mentőszolgálatnál dolgozó orvosok és ápolók anyagi megbecsülése a januári béremelésekkel tovább nőtt. A járvánnyal kapcsolatos többletkiadások a továbbiakban sem befolyásolhatják a mentési tevékenység zavartalan működését hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezért a költségekhez igazodó folyamatos és stabil finanszírozást a Pénzügyminisztérium immár közvetlen módon, úgynevezett költségvetési felügyelő útján is segíti.

A koronavírus elleni küzdelem egyik legfontosabb mentőszolgálati eredménye a dolgozók fertőzés elleni védelme volt

írta Győrfi Pál, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy a védőoltások és a munkavédelmi protokollok szigorú betartása révén az állomány fertőzöttségi arányát sikerült 1 százalék alatti szinten tartani.