Mintegy kétezer hörcsögöt ölhetnek le a hongkongi hatóságok a következő napokban, és ezekre az állatokra mostantól importtilalmat vetnek ki  – számolt be a Business Insider. A lap azt írta, a városvezetés felszólította a lakosságot, szolgáltassák be háziállatként tartott hörcsögeiket. A városi állatkereskedéseknek is át kell adniuk az állataikat, amelyeket aztán leölnek a hatóságok, megelőzendő, hogy az esetlegesen Coviddal fertőzött rágcsálók átadják a betegséget a gazdáiknak.

Fotó: BERTHA WANG / AFP

11 hörcsögnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést egy hongkongi állatkereskedésben kedden, ahol egy nappal korábban a bolt egyik dolgozója lett Covid-pozitív – írta a South China Morning Post, ezután döntöttek a hatóságok arról, az állatkereskedés minden egyedét leölik, és hasonlóképp járnak el a városban háziállatként tartott, tavaly december 22 után vásárolt hörcsögökkel.

Hongkongban átlag napi 12 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt napokban; az állatkereskedés egyik dolgozója volt az egyetlen fertőzött három hónapja, aki nem állt bizonyított kapcsolatban valamelyik korábbi fertőzöttel. A 23 éves nő a vírus delta-variánsát kapta el, a hongkongi hatóságok pedig azt valószínűsítik, hogy valamelyik, Hollandiából importált, fertőzött rágcsálótól ragadt rá a vírus. Ez lenne az első alkalom, hogy állatról emberre terjedt a koronavírus Hongkongban.

Valóban elkaphatjuk a koronavírust a háziállatainktól?

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok jelentősen hozzájárulnának a SARS-CoV-2 terjesztéséhez – állítja az amerikai járványügyi hivatal, a CDC. Ennek ellenére egyre több példa van rá, hogy azok az állatok is elkaphatják a koronavírust, akik szoros kapcsolatban állnak fertőzött személyekkel.

A hongkongi eset érdekessége azonban, hogy a Covid-pozitív hörcsögöket Hollandiából importálták, ahol a helyi kutatások kimutatták: a házi macskák 20, a kutyák 15 százaléka kapta el a koronavírust azokban a háztartásokban, ahol valaki Covid-pozitív volt.

Fotó: MARK RALSTON / AFP

A holland közegészségügyi intézet már korábban figyelmeztetett: a hörcsögök, vadászgörények és a házi nyulak is könnyen megfertőződhetnek a koronavírussal.

Már korábban kiderült, hogy a szőrméjükért tenyésztett nyércek is könnyen elkaphatják a vírust; Dániában és Hollandiában minden nyércfarmot felszámoltak, miután az állatok között is gyorsan terjedt a koronavírus, és bebizonyosodott az is, hogy az állati szervezetben mutálódott vírust képesek átadni az arra fogékony embereknek.