Negyvenegyre nőtt a madárinfluenza-gócok száma Franciaországban, a betegség megjelent a nyugati országrészben fekvő Vendée megyében is 

közölte keddi sajtótájékoztatóján a francia mezőgazdasági miniszter, aki szerint ez nagy aggodalomra ad okot.

A múlt hét végén még huszonhat gócot tartottak nyilván a baromfitelepeken. A vírust novemberben fedezték fel az északi országrész egyik baromfitelepén, a legtöbb góc a délnyugati országrészben található. Ugyanakkor a miniszter szerint jobb a helyzet, mint tavaly télen volt, amikor a betegség csaknem 500 baromfitelepet érintett és több mint hárommillió szárnyast, elsősorban kacsát kellett levágni.

Fotó: Shutterstock

Tavaly ilyenkor több mint hatvan gócnál tartottunk. Akkor a vírus már hetek óta kicsúszott az ellenőrzés alól tette hozzá a miniszter.

Az év végi becslése szerint a levágott állatok száma 600 ezer és 650 ezer között mozgott a járvány kezdete óta. 

A tárcavezető a védelmébe vette a szabadban élő állatok izolálására vonatkozó november elejei döntést, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a szárnyasok a vírust terjesztő vándormadarakkal érintkezzenek. A tenyésztők egy része által bírált intézkedést a leginkább veszélyeztetett területeken már szeptemberben elrendelték. Leszögezte, hogy ezek nélkül az intézkedések nélkül sokkal drámaibb lenne a helyzet.

Franciaországban 2015 óta már negyedszer jelent meg a vírus, amely nem kíméli európai szomszédjait sem. Hazánkban is megjelent a madárinfluenza, Bács-Kiskun megyében is tömegesen kellett leölni a fertőzött állatokat.

A franciák azonosították az új vírusvariánst. Kutatók Dél-Franciaországban a koronavírus újabb variánsának megjelenésére figyelmeztettek. Az új változatot azonosító intézetről a sajtóban IHU-variánsnak nevezett vírusnak 46 mutációja van, ez több, mint amit az omikronnál tapasztaltak.