Novak Djokovic indulása az Australian Openen mindeddig kétséges volt, ugyanis a versenyen történő részvétel feltétele a koronavírus elleni védőoltás beadatása. A teniszező azonban kedden az Instagramon arról számolt be, hogy az oltás hiánya ellenére is megkapta az indulási engedélyt az év első Grand Slam tornáján – írja a Reuters.

A versenyt szervező Tennis Australia (TA) szerint a versenyen indulók számára csak akkor nem kötelező a koronavírus ellenni védőoltás, ha egy független szakértőkből álló panel azt engedélyezi. Ez immunológus, fertőzőbetegségekkel foglalkozó és általános orvosokból álló testület, mely a versenynek helyet Victoria állam egészségügyi hatóságaival összhangban bólintott rá a világelső, címvédő szerb teniszező indulására a január 17-től 30-ig tartó versenyen.

A TA közölte, hogy a 34 éves sportoló kérvényezte az engedélyt és azt szigorú folyamat eredményeként meg is kapta. A szövetség szerint a döntés során a személyes információkat visszavonták az összes kérvényező esetében, így nem lehet szó elfogultságról. Victoria állam egyik tisztviselője megerősítette a hírt a helyi Herald Sun lap kérdésére válaszolva.

Ugyanakkor a brit páros versenyző Jamie Murray kétségeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy valóban független és méltányos volt-e az eljárás. Mint mondta, szerinte ha ő nem lenne beoltva, ő nem kapná meg a kivételes engedélyt a versenyzésre.

A szerb teniszező, aki az utóbbi napokat Marbellán töltötte edzéssel, mindenesetre elindult a déli féltekére, hogy tizedszer is elhódítsa a verseny győztesének járó címet. 

 

Címlapkép: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AF