A Ciprusi Egyetem szerint kereszteződött a koronavírus delta- és omikron-variánsa, így lett deltakron. Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós a Blikknek nyilatkozva elmondta, a jelenség nem ismeretlen a virológiában, azonban a ciprusi kutatást még meg kell erősíteni.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A virológus kifejtette, ilyen kereszteződés akkor jöhet létre, ha a koronavírus két különböző típusával egyidejűleg fertőződik meg valaki. Az influenza és a koronavírus esetében viszont azért nem alakult ki új variáns, mert az influenza genetikai anyaga különbözik a koronavírusétól. Ugyanakkor további vírusváltozatokra még számítani kell Rusvai szerint, ugyanis a mutáció és a rekombináció a két fő hajtóereje a vírusevolúciónak.

Korábban felmerült, hogy az omikron véget vethet a járványnak, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Ha továbbra is azt látjuk, hogy az omikron megbetegítőképessége alacsony, és a fertőzőképessége messze-messze meghaladja az összes többi variánsét, továbbá feltételezzük, hogy az omikron által létrehozott immunitás véd, akkor jó úton haladunk efelé.” 

Ezzel együtt a koronavírus Rusvai Miklós szerint továbbra is az életünk része lesz. „A vírus velünk marad, de egyre csökkenő mértékben okoz problémát. Olyan lesz majd, mint a nátha, az is minden ősszel-télen jelentkezik, csak nem okoz fejfájást az egészségügynek” – fogalmazott.