Bár egyre több pozitív koronavírus-tesztről érkeznek hírek, a pekingi téli olimpia szervezői szerint ellenőrizhető tartományon belül van a jelenlegi járványhelyzet az ötkarikás játékok helyszínein a kínai olimpiai járványmegelőzési és -ellenőrzési hivatal keddi közleménye alapján – írta meg a Reuters.

A 2022-es pekingi téli olimpia helyszínén január 23 óta nagyjából 200 megbetegedést jelentettek a repülőtérre érkezők és a játékok helyszínein zárt buborékban tartózkodó akkreditált személyek között. Ennek a buboréknak a célja az, hogy elválasztja a rendezvény teljes személyzetét, és a versenyeken induló sportolókat is a nyilvánosságtól.

Fotó: Sputnik via AFP

Ahogy egyre több ember érkezik az országba, úgy emelkednek a behurcolt koronavírusos esetek is

– nyilatkozta Huang Csun, a Kínai Olimpiai Bizottság Pandémia Megelőzési és Ellenőrzési Hivatalának főigazgató-helyettese.

Huang szerint a növekvő esetszám a vámhatóságok hatékony és pontos ellenőrzési és azonosítási rendszerének köszönhető.

A szervezők január 31-én összesen 24 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, közülük 16 sportoló volt.

Korábban több sportolót kizártak a február 4 és 20 között megrendezésre kerülő ötkarikás játékokról, mivel a repülőtérre érkezéskor pozitív tesztet produkáltak.

Fotó: AFP

Az olimpiára eljutni sosem könnyű, és újdonsült anyukaként ezúttal ez volt a legnagyobb kihívás – írta közösségi oldalán a háromszoros olimpiai érmes amerikai bobos Elana Meyers Taylor, aki karanténba került érkezése után.

A járványhelyzet az általunk elvárt, ellenőrizhető tartományon belül van. Ennek köszönhetően a játékok résztvevőinek, a sportolóknak és a közvéleménynek sem kell aggódni

– nyugtatott meg mindenkit Huang.

Hozzátette, hogy nem fontolgatják a COVID-19 miatt bevezetett ellenőrzési irányelvek jelentős módosítását az pekingi játékok miatt.