A kanadai rendőrség szombaton továbbra is azon dolgozik, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba a kanadai fővárosban, miután több mint három hétig a járványügyi korlátozások ellen tüntettek a kamionsofőrök Ottawa belvárosában.

A tüntetés főszervezői közül négyet már őrizetbe vettek, és több mint 100 tüntetőt letartóztattak

– számolt be a Reuters.

A pénteken kezdődő rendőri akció sok feszült pillanattal járt: néhány tüntetőt a rendőrök kénytelenek voltak kirángatni a járműveikből, a rendőri előrenyomulásnak ellenállók kezeit pedig cipzárral kötötték össze. A rendőrség szerint a tüntetők támadó magatartást tanúsítottak, egy alkalommal lovas rendőröket is kivezényeltek a helyszínre.

A követeléseink nem nevetségesek. Azt akarjuk, hogy az oltási kötelezettséget és a korlátozásokat szüntessék meg

 – mondta egy kamionsofőr, aki hozzátette, hogy az említett szabályok miatt nem tud tovább dolgozni. Pénteken megfogadta, hogy a parlament előtt fog parkolni továbbra is, és arra vár, hogy letartóztassák.

Fotó: ANDREJ IVANOV / AFP

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn szükségállapotra hivatkozva felhatalmazást adott a kormánynak a tüntetések felszámolására. A törvényhozóknak pénteken kellett volna megvitatniuk az ideiglenes hatásköröket, az alsóház azonban a rendőri tevékenységre hivatkozva felfüggesztette az ülést. A rendőrség közlése szerint pénteken 21 járművet vontattak el eddig.

Miközben feloszlatták az utcákon tüntető tömeget, legalább egy tucat vontatóautó érkezett, hogy eltávolítsa a még mindig a belvárosban parkoló kamionokat és egyéb tiltakozó járműveket.

A blokádot felállító sofőrök egy január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoztak, amely arra kötelezte őket, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A „Freedom Convoy” ezt követően a korlátozások és a Trudeau-kormány elleni általános tiltakozássá nőtte ki magát.