Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hétfőn az ország elhagyására szólította fel a Belaruszba delegált diplomatái családját – írja a Deutsche Welle. A minisztérium emellett figyelmeztetést is adott ki, mely az országba látogató polgárokat a kiszámíthatatlan helyzetre emlékezteti, miközben az orosz–ukrán határon kialakult feszültség idején közös hadgyakorlatba kezdett Belarusz és Oroszország.

A figyelmeztetés arra kéri az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak az országba, a törvények önkényes alkalmazása, a letartóztatás veszélye és a szokatlan és aggodalmat keltő orosz haderő felvonulását hozva fel indoklásul.

Fotó: AFP

A rendelet órákkal követi Washington és Moszkva összecsapását az ENSZ Biztonsági Tanácsában, melynek apropóját Ukrajna adta. Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy 30 ezerre kívánja növelni a Belaruszban állomásozó csapatai számát a következő hetekben, az ukrán határ közelében található 100 ezer fős sereg mellett. 

Az amerikaiak szerint 5000 orosz katona már most is az országban van.

Washington szerint az orosz csapatok felvonulása veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra, és megerősítette, hogy szankciók következnek egy esetleges orosz invázió esetén. Moszkva szerint viszont az amerikaiak hisztérikusan viselkednek, és az ENSZ-gyűlés összehívása is csak egy PR-trükk. Az orosz fél közölte, hogy csapatai hadgyakorlat céljából érkeztek az országba. Mindeközben Belarusz is tagadja, hogy felvonulási területet biztosítana egy esetleges orosz támadáshoz.