Lemondott Dan Rosenfield, Boris Johnson miniszterelnök kabinetfőnöke és a kormányfő személyi titkára, Martin Reynolds is – közölte a brit miniszterelnöki hivatal csütörtökön. Johnson mindkettejük lemondását elfogadta – írta a Reuters.

A nap folyamán már Munira Mirza, a Downing Street szakpolitikai munkacsoportjának vezetője, valamint Jack Doyle, a kormányfői hivatal kommunikációs igazgatója is távozott tisztségéből.

Lemondásuk szorosan összefügg Boris Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányával. Az elmúlt hetekben egymás után kerültek nyilvánosságra sajtóértesülések arról, hogy a londoni kormányfői hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány elleni szigorú kapcsolattartási korlátozások idején rendszeresen összejöveteleket, partikat rendeztek. Az értesüléseket egy hivatalos vizsgálat azóta jórészt hivatalosan is megerősítette.

A belpolitikai botrányba keveredett Boris Johnson brit miniszterelnök egy az Egyesült Királyság járványügyi helyzetéről tartott sajtótájékoztatón 2022 január 4-én
Fotó: JACK HILL / AFP

A sajtóban bulibotrányként emlegetett ügy eszkalálódásában fontos szerepet játszó Dominic Cummings blogján korábban azt írta: Boris Johnson hazudott a parlamenti alsóháznak, amikor azt mondta, nem tudott arról, hogy személyi titkára, Martin Reynolds partit szervezett a Downing Street 10.-ben, és arra e-mailben meghívókat küldött azzal a tárggyal, hogy: „Hozd a saját piád!” Sőt, állítja Cummings, a miniszterelnök jóváhagyta az eseményt.

Hazugsággal vádolja Boris Johnsont volt tanácsadója

Dominic Cummings megint kellemetlen helyzetbe hozhatja korábbi főnökét.

Az események megrengették a miniszterelnök támogatottságát saját pártján belüli is, az ellenzéki Munkáspárt pedig régóta nem látott előnyre tett szert a kormányzó Konzervatív Párttal szemben.

Angliában közben a járványügyi korlátozások többségét eltörölték, hétfőn például arról döntöttek, hogy hamarosan megszűnik a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége.