Lengyelország az orosz–ukrán konfliktus alakulásának több lehetséges forgatókönyvére felkészült, így arra is, hogy akár százezernél többen indulnak el Ukrajnából, a szomszédban keresve menedéket a háború elől – közölte Mariusz Kamiński a Twitteren.

A lengyel belügyminiszter arra kérte az Ukrajnával határos vajdaságok vezetőit, hogy készüljenek fel a menedékkérők fogadására, az érkezők elszállásolására vonatkozó javaslataikat 48 órán belül küldjék meg Varsónak. 

Lengyelországban jelenleg 1-2 millió ukrán élhet, többségük vendégmunkásként érkezett az országba, de többen közülük a 2014-ben kitört kelet-ukrajnai konfliktus elől menekültek nyugatra.

Kijev nem kapott választ Moszkvától a 48 órás ultimátumára

Letelt a 48 órás határidő, de Moszkva nem adott magyarázatot Kijevnek az Ukrajnával szomszédos területeken és az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten folytatott katonai tevékenységéről.

 

Az oroszok 48 órán belül elérhetik Kijevet

A washingtoni hírszerzés információi szerint az orosz csapatok, illetve a Moszkvával szövetséges erők szinte teljesen körülvették Ukrajnát, több mint százezer katonát vezényeltek az ország északi és keleti határaihoz, valamint hadihajókat a Fekete-tengerre. A Pentagon becslése szerint ha megindulnak, 48 órán belül Kijevnél lehetnek.

A hétvégén folytatódtak a legmagasabb szintű diplomáciai egyeztetések Washington és Moszkva, illetve az európai fővárosok között; szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel egyeztetett telefonon. Emellett Emmanuel Macron francia államfő Putyinnal, Bidennel, Olaf Scholz német kancellárral, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést. A német kancellár ma Kijevbe, holnap pedig Moszkvába látogat, abban a reményben, hogy jelenléte enyhítheti a két ország közti feszültséget.

Közben az Egyesült Államok közölte szövetségeseivel: értesülései szerint Oroszország a következő napokban offenzívát indíthat Ukrajna ellen. 

A feszültség fokozódása miatt számos ország azt javasolta állampolgárainak, hogy hagyják el Ukrajnát. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének nem létfontosságú feladatot ellátó tagjait visszahívták, és Oroszország is megkezdte diplomáciai jelenlétének csökkentését Ukrajnában.

Menekülnek az európaiak Ukrajnából

Egyre-másra érkeznek a figyelmeztetések: az európai államok külügyminisztériumai sürgetik állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. Attól tartanak, hogy a diplomáciai erőfeszítések ellenére is háborús konfliktus alakulhat ki Oroszország és Ukrajna között.

A varsói külügyminisztérium még a hétvégén arra figyelmeztette a lengyel állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, „tekintettel arra, hogy Oroszország katonailag és politikailag is eszkalálta a helyzetet az országban”. A Donyeck és Luhanszk környékén tartózkodó civilek súlyos veszélyben vannak, számukra diplomáciai segítséget sem tud nyújtani Lengyelország – tették hozzá.