A lakosság magas immunitási szintjének és az alacsony halálozásnak köszönhetően feloldják a koronavírus-járványhoz köthető maradék korlátozásokat Angliában – jelentette be hétfőn a képviselők előtt Boris Johnson.

Az új kormányzati terv értelmében csütörtöktől nem kell karanténba vonulniuk a pozitív koronavírus-tesztet produkálóknak, és azoknak sem, akik nincsenek beoltva, és közeli kapcsolatba kerültek pozitív esettel.

Az érintetteket azonban változatlanul arra biztatják, hogy ilyen esetben maradjanak otthon. Egy hónappal később, március 24-én a eltörlik a kötelező táppénzhez kapcsolódó koronavírus-rendelkezéseket is, nem kap költségtérítést a karanténban lévők.

Fotó: Kirsty Wigglesworth

Az intézkedéscsomag része az is, hogy április elsejétől nem lesz többé ingyenes a teszt. A kormányfő szerint az oltás és a tesztek költsége eddig elérte a 15,7 milliárd fontot (egy font 427,52 forint), ami meghaladja a belügyminisztérium teljes költségvetését. Ezt az állam már nem tudja állni, így 

áprilistól már csak a leginkább veszélyeztetettek számára lesz ingyenes a teszt.

Illetékesek ennek ellenére nem várják, hogy jelentősen megemelkedne a patikákban vásárolható tesztel ára, arra számítanak, hogy a hétdarabos csomag húsz font körüli összegbe kerül majd.

A tervet még jóvá kell hagynia a parlamentnek is, Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője azonban élesen támadta azt, különösen az ingyenes teszt az anyagi támogatás megszüntetését, ami szerinte a legszegényebbeket sújtja majd leginkább.