Az olasz kormány legalább 5 milliárd euró értékű sürgősségi rendeleten dolgozik az energiaszámlák növekedésének megfékezésére 

– mondta Matteo Salvini, a kormánykoalícióban részt vevő Liga vezetője. „A kormány egy legalább 5 milliárd eurós sürgős rendeleten dolgozik, hogy segítse a családokat és a vállalkozásokat a villany- és gázszámlájuk kifizetésében”  – olvasható Salvini közleményében.

Fotó: ALESSANDRO BREMEC / AFP

A Reuters beszámolója szerint az olasz kormány tavaly július óta mintegy 10 milliárd eurót különített el a fogyasztók és a cégek energiaszámláinak csökkentésére. Salvini a közelmúltban legalább 30 milliárd eurós támogatást sürgetett, de a pénzügyminisztérium a 2021-es 9,4 százalékról az idén 5,6-re kívánja csökkenteni a költségvetési hiányt, ezért ellenállt annak, hogy a támogatás összegét megemeljék. 

A Confindustria Munkaadók Szövetsége számításai szerint a megugrott energiaszámlák az idén 

mintegy 37 milliárd euróba fognak kerülni az iparnak, szemben a tavalyi 20 és a 2019-es 8 milliárddal szemben.

Roberto Cingolani energiaátállási miniszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a magas energiaszámlák  elvihetik az Olaszország által az EU helyreállítási alapjától érkező jövő évi forrásokat, amelyek mintegy 39 milliárd eurót tesznek ki.