Ukrajna egyes területein kifogyóban van az üzemanyag, a készpénz és az egészségügyi eszközök sem elérhetőek már az orosz invázió óta, egyes becslések szerint akár ötmillió ember is elmenekülhet az országból – közölték pénteken az ENSZ segélyszervezetei.

Ukrajnában legkevesebb mint százezer ember hagyta el az otthonát, több ezren pedig már átkeltek a szomszédos országokba, így Moldovába, Romániába és Lengyelországba 

– mondta Shabia Mantoo, az ENSZ menekültügyi ügynökségének szóvivője egy genfi ​​ENSZ-tájékoztatón.  Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója elmondta, hogy jelenleg is azt vizsgálják, hogy az invázió mely polgári infrastruktúrákat sújtotta a legjobban Ukrajnában.  

Eddig több mint tízezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az utóbbi 24 órában, egyharmaduk pedig már el is hagyta az országot Magyarország és Bulgária felé. 

Menedéket mindössze tizenegy ukrán állampolgár kért Romániától – közölte Lucian Bode román belügyminiszter. 

Az Ukrajna elleni orosz hadműveletek megkezdése után mintegy húsz százalékkal nőtt a forgalom a román határátkelőkön. A román járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken arról hozott határozatot, hogy az Ukrajnából érkezőket nem küldik karanténba, attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e védettségi igazolással. 

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője, Ravina Shamdasani közölte, hogy 

legalább 127 polgári áldozatról számoltak be Ukrajnában, köztük 25-en meghaltak és 102-en megsebesültek a tüzérségi ágyúk bevetése és a légicsapások következtében. 

Olena Tracsuk, a Csapi Határőregység sajtószóvivője a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó portálnak elmondta, hogy a péntek 14 órai állapotok szerint az határőregység alá tartozó ukrán-magyar határátkelők előtt nincs torlódás, ez a Csap–Záhony közúti határállomásra vonatkozik. Ezzel szemben az ukrán-szlovák határszakaszon az Ungvár-Felsőnémedi és a Kisberezna–Ublja ellenőrző ponton a megszokottnál élénkebb a forgalom. A határállomások a megszokott rendben dolgoznak.

Olena Tracsuk azt is elárulta a hírportálnak, hogy az elmúlt 24 órában az érintett határállomásokon 6562 ukrán és 533 külföldi állampolgár hagyta el az ország területét és 1137 személyautót léptettek ki.

Minden segítség számít!

Korábban a VG beszámolt arról, hogy a nemzetbiztonsági operatív törzs döntött arról is, hogy 

Magyarország védelmet nyújt a szomszédos Ukrajnából menekülőknek, nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán állampolgároknak is.

Kárpátalját nem érte támadás, a megyei válságstáb igyekszik mindenkit nyugalomra inteni. A nagyobb élelmiszerláncoknál 10-15 napra elegendő tartalék van, viszont üzemanyagból hiány léphet fel.

Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a határt Beregsuránynál. Eddig több százan léphették már át gyalogosan a határszakaszt. Sokan a határállomástól néhány száz méterre lévő büfénél gyülekeznek arra várva, hogy a magyar oldalról értük jöjjenek a rokonaik vagy az ismerőseik.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a katonai támadást követően a Magyarországra érkező, „föltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő.”

A Magyar Honvédség 600 ezer menekülttel számol a Kárpátokon túlról, továbbá felkészülnek az esetleges határon átsodródó fegyveres alakulatokra is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy a magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal Magyarországra érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrocsippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére. A gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos. 

A háborús helyzetre és a menekültek várható jelentős számára tekintettel a magyar állategészségügyi hatóság – a kivételes esetekben tehető egyedi engedélyeknél is kedvezőbb – általános eljárásrend alkalmazása mellett döntött.

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Közleményt adott ki India budapesti nagykövetsége, amelyben minden Ukrajnában tartózkodót arra kérnek, hogy nyugodtan, de minél előbb induljanak meg a közeli határok felé, például Magyarország, vagy Románia irányába. Az indiai nagykövetség még néhány jó tanáccsal is ellátta az érintetteket: 

mindenhová vigyék magukkal az útlevelüket, készpénzt (lehetőleg amerikai dollárt), vakcinaigazolványukat, illetve nyomtassanak ki egy indiai zászlót, amit kitűzhetnek arra a járműre, amellyel utaznak, így nem esik bántódásuk.

A Twitteren többen azt írják, hogy ez utóbbi módszerrel a magyar határon is könnyedén átengedik őket. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kétszáz férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából érkező menekülteknek – közölte az intézmény. Az egyetem akadémiai vezetése a hallgatói önkormányzattal együttműködve olyan további segítségnyújtási csomagot állít össze, amely segíti a határ menti humanitárius tevékenységeket, és saját ukrán állampolgárságú, határon túli magyar és más nemzetiségű hallgatóit. 

 Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja kétszáz férőhelyet ajánlott fel az orosz-ukrán konfliktus elől menekülőknek és családtagjaiknak, köztük hagyományos kollégiumi férőhelyeket és az intézmény legújabb, felújított családi apartmanjait is.Az ELTE vagyonkezelésében lévő debreceni Márton Áron Szakkollégium eddig három kollégista családtagjait fogadta be, és kapacitása erejéig további segítséget nyújt a menekültek ellátásához – írták.

Ukrán menekültáradatra készül Kelet-Európa

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mind készülnek a háborús menekültek fogadására. A legrosszabb forgatókönyv szerint a 44 milliós lakosságból akár ötmillióan is elmenekülhetnek a fegyveres konfliktusok elől.