Megkezdődött a vadászat egy újfajta oltóanyag után, amelyet nem befolyásol a hőmérséklet változása – írta meg az Emerging Risks.
A járvánnyal kapcsolatos innovációért felelős CEPI pályázatot írt ki az ismert pandémiás betegségek – például az ebola, a Lassa-láz, a MERS, valamint a Covid–19 elleni vakcinák hőstabilitásának javítására. A terv az, hogy
olyan oltóanyagokat fejlesszenek, amelyeknek nem kell megfelelniük az összetett hideglánc-követelményeknek, hogy ezáltal is javítani lehessen az oltóanyagokhoz való globális hozzáférést és csökkenthető legyen a vakcinapazarlás.
A CEPI-t különösen érdeklik az olyan oltóanyag-fejlesztő és technológiai cégek, amelyek új vagy meglévő innovációkkal támogathatják a fertőző betegségek elleni hő- és fagyálló vakcinák fejlesztését. A szervezet által finanszírozott példák közé tartoznak a hőmérsékleti körülményeknek ellenálló orrspray-k, microarray tapaszok vagy a szájon át beadható vakcinák is.
Mindössze két év alatt a tudomány forradalmasította az erre a szörnyű vírusra adott válaszokat, számos biztonságos és hatékony Covid–19-vakcina kifejlesztésével
– mondta Ingrid Kromann, a CEPI vezetője, azonban hozzátette, sok magas jövedelmű nemzet könnyen hozzáférhet ezekhez az életmentő eszközökhöz, de az összetett hideglánc-követelmények korlátozzák a globális vakcinaellátást.
Körülbelül 17,5 millió dollárt költenek az innovációkra azzal a céllal, hogy 2022-ben 3-5 projekt elindulhasson.
Ez a munka a CEPI 2021 márciusában elindított, 3,5 milliárd dolláros, pandémiára való felkészülési tervének a része. A meghirdetett terv szerint az innovatív technológiákat, az oltóanyag-fejlesztést, a gyártás sebességét, mértékét és hozzáférését kell fejleszteni.
A vakcinák biológiai termékek, amelyek elveszíthetik hatékonyságukat, ha túl meleg vagy túl hideg hőmérsékletnek vannak kitéve
– magyarázta a CEPI. „Ezért a hidegláncokat – beleértve a hűtőszekrényeket, fagyasztókat, a szállításhoz használt hűtődobozokat és egyéb berendezéseket – arra használják, hogy lehetővé tegyék a vakcinák meghatározott hőmérsékleten tartását a szállítás, tárolás és szállítás során.