Srí Lanka a héten visszaküldte az Egyesült Királyságba a jogellenesen a dél-ázsiai szigetországba szállított, 263 konténernyi, mintegy 3000 tonna szemét utolsó adagját is, jelentették be Srí Lanka-i hivatalos források kedden. Adzsit Véraszundra környezetvédelmi főigazgató-helyettes azt mondta, az utolsó 45 konténert hétfőn indították útnak.

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Az ázsiai ország vámhivatala két évvel ezelőtt azonosította a nagy mennyiségű hulladékot, amelynek a vámnyilatkozat szerint újrahasznosítható dolgokat, a többi között matracokat, szőnyegeket és rugókat kellett volna tartalmaznia, de 

a bűz felkeltette a vámosok érdeklődését, akik a konténereket kinyitva rothadó, sokszor veszélyes hulladékot, például halottasházakból származó anyagokat találtak.

Colombo 1992-ben ratifikálta a veszélyes hulladékok tárolásáról és szállításáról szóló Bázeli Egyezményt. 

Délkelet-Ázsia több állama szólalt fel az elmúlt években az ellen, hogy fejlett országok a térségbe szállítják hulladékukat, és kijelentették: nem kívánnak lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek. A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – 2018-ban bejelentette, hogy több hulladékot nem vesz át. A kínai döntés után megnőtt a hulladék exportja a térség többi országába.