Málta az Európai Uniós tagságot, és így az unión belüli útlevél lehetőségét a magyar letelepedési kötvényhez hasonló rendszer segítségével tette pénzzé. Ennek az egyik haszonélvezője a jelenlegi miniszterelnök, Robert Abela ügyvédi irodája volt, mely értékesítette az útlevélszerzési lehetőségeket, igaz ezzel 2020. januári, miniszterelnöki kinevezése után pár héttel az iroda felhagyott.

Fotó: Michel Euler / MTI/AP

Abela azonban nem csak ezen a módon profitált a lehetőségből, ugyanis – sok más tulajdonoshoz hasonlóan – élt az útlevél megszerzéséhez szükséges máltai lakcím biztosításával, így villáját két orosz befektetőnek is kiadta, noha azok sosem jártak ott – írja a Times of Malta. A fantombérlet az útlevélüzlet fontos eleme volt melyből sokan profitáltak a szigeten.

A miniszterelnök azzal védekezik, hogy a zejtuni villáját még azelőtt adta bérbe, hogy jelenlegi pozícióját megszerezte volna és nem emlékszik, hogy a bérlet mikor járt le. A szomszédok nem tudnak arról, hogy a politikus ingatlanában oroszok jártak volna, mint elmondták, az az utóbbi időben üresen állt.

Fotó: timesofmalta.com

A szigetország az orosz és fehérorosz befektetők számára két hete szüntette meg az útlevelek értékesítését az Ukrajnával szembeni orosz invázió hatására. Tavaly tavasszal kiszivárgott dokumentumok szerint a lehetőséggel élők 37 százaléka Oroszországból érkezett. 

Noha Abela ügyvédi irodája már nem vesz részt az útlevelek értékesítésében a politikus továbbra is támogatja a megoldást, noha az elmúlt napokban az Európai Parlament jelentős többsége megszavazta a hasonló lehetőségek tiltását – igaz, hogy ebből uniós törvény legyen még az Európa Tanács és az Európai Bizottság áldása is szükséges. Az utóbbi szerint az útlevélüzlet adócsalási, pénzmosási és biztonsági kockázatokat rejt magában.