Előrelépésről számolt be Volodimir Zelenszkij az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos béketárgyalások keddi felvonása után – írja a Reuters.

Az ukrán elnök szerint mindkét fél reálisabb álláspontokkal állt elő. „Azonban még időre van szükség ahhoz, hogy elérjük, hogy a döntések Ukrajna érdekeit szolgálják” – mondta, majd beszámolt arról, hogy újabb orosz légicsapások öt embert öltek meg Kijevben, az invázió miatt Ukrajnából elmenekültek száma pedig elérte a 3 milliót.

Fotó: HANDOUT

Moszkvának eddig – terveivel ellentétben – a tíz legnagyobb ukrán város egyikét sem sikerült elfoglalni.

Ukrán tisztviselők reményüket fejezték ki, hogy a háború a vártnál hamarabb, talán május végére érhet, mivel úgy számolnak, hogy Moszkva katonai ereje elfogy.

Az Ukrajna és Oroszország közötti békére irányuló tárgyalások később folytatódnak. Zelenszkij kifejtette: Ukrajna kész olyan biztonsági garanciákat fogadjon el Nyugattól, amely nem jár NATO-csatlakozással.

Az ukrán elnök videójában később orosz nyelvre váltott, és az orosz állampolgárokat szólította meg. Mint mondta, akiknek sikerült valós információkhoz jutniuk a háborúval kapcsolatban, azok tudják, a háború Oroszország számára dicstelenséggel, szegénységgel, izolációval és egy brutális elnyomó rendszer bevezetésével fog végződni, „amely ugyanolyan embertelenül fog bánni az oroszokkal, mint ahogy a megszállók viselkednek Ukrajnával”.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint túl korai lenne megjósolni, hogyan haladnak majd a tárgyalások. „Nehéz folyamat, de már az is pozitívumnak tekinthető, hogy folytatódik” – mondta.

Zelenszkij szerdán (ma) beszédet mond az Egyesült Államok kongresszusában.

 

Az orosz-ukrán háború 21-ik napjának legfontosabb eseményeiről szóló összefoglalónkat itt olvashatja:

Putyin valódi fenyegetést látott az ukrán atomfegyverekben, Kijev ellentámadásba lendült

A legfelsőbb körökben folytatódik a diplomáciai adok-kapok, miközben Volodimir Zelenszkij elnök már a béke lehetőségéről beszél. Cikkünk frissül a háború legfontosabb eseményeivel.