Nyolcvan civilnek, köztük törököknek menedéket nyújtó mecsetet bombázott az orosz légierő az ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban, ahol több ezer civil rekedt – közölte szombaton az ukrán külügyminisztérium.

A közlemény esetleges áldozatokról nem számolt be.

Ukrajna ankarai nagykövetsége korábban arról adott hírt, hogy a Mariupolban rekedt civilek között 86 török állampolgár, köztük 34 gyermek is van.

Az Orvosok határok nélkül (MSF) nevű nem kormányzati szervezet szerint a stratégiai fontosságú város pusztító ostrom alatt áll. A pincékben meghúzódó lakosok víz, gáz, áram és kommunikáció nélkül maradtak. A városban élelem után kutató kétségbeesett embereket lehet látni – közölte az MSF.

A szemben álló felek újabb kísérletet tesznek egy evakuálási folyosó létrehozására, hogy a civilek elhagyhassák a várost a mintegy 200 km-re északnyugatra fekvő Zaporizzsja irányába – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg elzárja az evakuációs útvonalat, megakadályozva a kimenekítést.

Az orosz hadsereg folytatja előrenyomulását és Kijev bekerítését. Szombat reggel légicsapások érték a fővárostól mintegy 40 kilométerre délre fekvő Vaszilkiv városát. Nyolc orosz rakéta csapódott be a helyi repülőtéren, amely teljesen megsemmisült – közölte Natalija Balassinovics polgármester a Facebook-fiókján. Egy olajraktárat is eltaláltak, amely kigyulladt – írta.