A moldovai szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság hatóságai a szomszédos Ukrajnában kialakult válság nyomán megnőtt kereslet miatt szombaton ideiglenes korlátozásokat vezettek be bizonyos élelmiszerfajták értékesítésére.

A városokban hirdetmények jelentek meg az üzletek bejáratain arról, hogy gabonaféléket, lisztet, napraforgóolajat, cukrot és sót árulnak kis mennyiségben.

Bár a világ országai által el nem ismert állam kormánya biztosítékokat adott arra vonatkozóan, hogy a hazai és importált élelmiszerek több mint elegendőek, az elmúlt napokban egyes településeken megnőtt a kereslet.

A médiajelentések miatt a megrémült emberek felvásároltak minden élelmiszert, amelynek fő beszállítója Ukrajna.

Hasonló kép volt megfigyelhető Moldovában is, ahol a szomszédos ország válsága miatt az emberek szintén elkezdtek alapvető szükségleti cikkeket, valamint benzint és gázolajat vásárolni, amelyek ára meredeken emelkedett.

A moldovai gazdasági minisztérium arra szólította fel a lakosságot, hogy ne vásároljon sót, amely eltűnt a polcokról. A vásárlókat egyben biztosították arról, hogy nem lehet gond a termék hazai kínálatával, mivel nemcsak Ukrajna, hanem más országok is szállítanak belőle.

A tárca ugyanakkor elismerte, hogy a mesterséges pánik és a kereslet változásaihoz való lassú alkalmazkodás okozott néhány átmeneti ellátási zavart.