David Zalkaliani, Georgia külügyminisztere csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte, hogy az országhoz tartozó szakadár államban, Dél-Oszétiában népszavazás kiírásáról beszélnek, amely az Oroszországhoz való csatlakozásról dönthetne – adta hírül a Reuters.

Dél-Oszétiában 2008. augusztusában kezdődött meg a fegyveres konfliktus, amikor a terület függetlenedni akart az országtól, a grúz vezetés pedig ezt, nem meglepő módon, nem akarta engedni. A szakadár terület az ország egy másik, hasonlóan szakadár részével, Abháziával együtt kinyilvánította függetlenségét, de ezt Oroszországon kívül csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru ismerte el.

Oroszország és Dél-Oszétia 2015. március 18-án szövetségi és integrációs egyezményt kötött, majd két évvel később megállapodott a dél-oszét fegyveres erők egy részének az orosz hadseregbe történő betagozódásáról.

A folyamatok a héten gyorsultak fel. Szerdán a Dél-oszét Köztársaság elnöke, Anatolij Bibilov elnök bejelentette, hogy a szakadár terület hamarosan jogi lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy Oroszországhoz csatlakozzon.

Erre reagált csütörtökön Zalkaliani, aki kormánya álláspontját tolmácsolva nevezte elfogadhatatlannak a referendum tervét.

Bibilov nyilatkozatának időzítése több szempontból is érdekes. Egyrészt Dél-Oszétiában április 10-én tartanak államfőválasztást, ahol a 2017-óta a tisztséget betöltő Bibilov is indul. Másrészt Oroszország épp háborút folytat szomszédjával, Ukrajnával, ahol korábban szintén szoros kapcsolatot ápolt a szakadár területekkel.