Egy ukrán televíziós hírügynökség állítja, hogy az oldalát szerdán feltörték, és a hekkerek elterjesztették azt a videót, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök letette a fegyvert az oroszok előtt – írja a Vice.

Maga Zelenszkij azóta közzétett egy videót, amelyben kijelentette, hogy Ukrajna nem adja meg magát Oroszországnak.

Az Ukraine 24 tévécsatorna oldalát és a Today weboldalt ellenséges hekkerek törték fel, és elterjesztették Zelenszkij hamis, állítólagos kapitulációról szóló üzenetét

 – olvasható az Ukraine 24 Facebook-bejegyzésében.

A hírportál feltörését követően szerdán 

a közösségi médiában elterjedt hamis videóban Zelenszkij egy emelvényen áll, és ukrán „védőit” felszólítja, hogy tegyék le a fegyvert és térjenek vissza családjukhoz.

Március 2-án az ukrán szárazföldi erők hivatalos Facebook-fiókja figyelmeztetést tett közzé az úgynevezett deepfake videók miatt: „Képzelje el Volodimir Zelenszkijt a tv-ben, ahol megadási nyilatkozatot tesz közzé.  Látja, hallja – tehát igaz. De ez nem az igazság! Ez a deepfake-technológia” – olvasható a posztban.

Deepfake: a deep learning (mély tanulás) és a fake (hamis) szavakból ered. Olyan videókat jelent, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével manipuláltak.

Az ukrán védelmi hírszerzés március eleje óta figyelmeztetett a félretájékoztatás veszélyére, a hírszerzés szerint Oroszország mesterséges intelligencia által generált hamis videókkal akar dezinformálni. 

Marco Rubio amerikai szenátor a Twitteren közzétette Zelenszkij leleplező videóját, amelyben az ukrán államfő a deepfake videóról beszél. Az amerikai szentár korábban nagyobb internetes kontrollt szorgalmazott a deepfake videókkal szemben.