A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a lejárt esedékességű köztartozások mértékéig visszatartja a személyijövedelem-adó visszatérítése szerint járó összeget, ez azonban a tartozás rendezésével vagy fizetési kedvezmény igénylésével és megkapásával elkerülhető – olvasható az adóhatóság hétfői közleményében.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A szervezet felhívja a figyelmet, hogy a visszatartási kötelezettséget akkor nem kell alkalmazniuk, ha az ügyfél kérelmére indult fizetési kedvezményi eljárás még a bevallás benyújtása előtt pozitív döntéssel le is zárul. Ezért javasolják, hogy akinek adó- vagy egyéb, a által behajtandó köztartozása van, de bevallásában kiutalását szeretné elérni, az kérjen fizetési kedvezményt.

Ezt legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ adatlapon lehet megtenni. Az alkalmazás képes a kérelmezőt azonosítani, így pár kattintással benyújtható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról történő lemondás az adóhivatal szerint gyorsítja a folyamatot. Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra. A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az ügyfélkapura küldi – zárja közleményét a szervezet.