Vasárnap reggel orosz rakétatámadás ért egy katonai létesítményt Nyugat-Ukrajnában, a lengyel határ közelében. A BBC összegyűjtötte, eddig mit lehet tudni a történtekről.


Egy amerikai katona vállról indítható rakéta használatát oktatja ukrán katonáknak a nyugat-ukrajnai Javorivban lévõ katonai bázison 2022. január 30-án. Fotó: Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata

A támadás egy Lviv melletti légi támaszpontot ért az agglomerációhoz tartozó Javoriv városában. A 12 ezres lélekszámú település alig több mint 10 kilométerre található a lengyel-ukrán határtól. Lengyelország az és a NATO-tagja.

  • Helyi tisztviselők szerint akár 30 rakétát is kilőhettek a javorivi Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központra (IPSC), bár néhányat ezek közül sikerült még becsapódás előtt ártalmatlanítani.
  • Legalább 35 ember meghalt, és több mint 130-an megsérültek.
  • A bázis valamivel több mint 10  kilométerre fekszik a lengyel határtól, és békeidőben az ukrán hadsereg, illetve a NATO-partnerek közös kiképzésre és gyakorlatokra használták.
  • Az Egyesült Államok közlése szerint egyetlen alkalmazottjuk sem tartózkodott a helyszínen a támadáskor, és a egyik tisztviselője is úgy nyilatkozott, a szövetség egyetlen tagja sem volt a helyszínen.
  • Jelentések szerint a bázist a háború kezdete óta külföldi harcosok kiképzésére és Ukrajnán kívülről szállított fegyverek tárolására használják.
  • A támadás után Ukrajna újfent repüléstilalmi zóna bevezetését követelte az ország felett, de a Pentagon szóvivője, John Kirby ismét egyértelművé tette, hogy erre nem kerülhet sor. Nem lenne értelme, hogy ez a háború két atomhatalom között eszkalálódjon – mondta.