Közélet

Kevésen múlt a nukláris háború? Négy hete az Atlanti-óceánra vezényelte atom-tengeralattjáróit Putyin

A The Times washingtoni információkból megtudta: Putyin azután küldte ki a nukleáris rakétákat hordozó járműveket, miután készültséget rendelt el a hadseregben.

Február végén, az Ukrajna ellen indított háború első napjaiban világszerte riadalmat keltett, amikor kiderült: Vlagyimir Putyin orosz elnök készültségbe helyezte az orosz atomfegyvereket. Azóta – mindannyiunk szerencséjére – sem tört ki a nukleáris háború, de a The Times ma megjelent cikke szerint nem sokon múlt a dolog. 

A lap szerint ugyanis Putyin a készültség elrendelése után az Atlanti-óceán északi részére vezényelte az orosz atom-tengeralattjárókat, amelyek egyenként 16 nukleáris töltetű rakétát hordoznak.A lap washingtoni információkra hivatkozva arról ír, hogy az orosz csapásmérő egységek négy héttel ezelőtt jelentős számban vonultak ki az északi vizekre, majd néhány órával később visszatértek bázisaikra. 

Fotó: ALEXANDER GALPERIN / AFP

A The Timesnak nyilatkozó források szerint az, hogy a tengeralattjárók megközelítették Európa határát, inkább figyelmeztetés volt, mintsem valódi fenyegetés. Az akció óta a nyugati hírszerzés kiemelt figyelmet fordít az orosz nukleárisegységek mozgásaira. 

A lap emlékeztet: Oroszországnak 4447 atomtöltete van, ez a legnagyobb ilyen arzenál a világon. Ebből több ezer olyan taktikai robbanófej, amely csak egy adott célpontot semmisít meg, de nem okoz kiterjedt pusztítást. Ezeket viszont egyelőre nem akarja bevetni Moszkva Ukrajnában, mert továbbra is tartja magát ahhoz a narratívához, hogy felszabadító háborút vív. 

Ez azonban jól láthatóan nem a tervek szerint halad, így tartani lehet attól, hogy hamarosan Moszkva beveti ezeket a fegyvereit is. Egyelőre viszont nincsenek erre utaló jelek

– mondta a lapnak egy amerikai tengerészetnél szolgáló vezető. 

A nyugati hírszerzésnek sincs arról információja, hogy kis méretű atomtölteteket vinne Oroszország a frontra. 

A napokban egyébként Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, hogy Oroszország csak akkor vet be nukleáris fegyvereket, ha a létezése kerül veszélybe. 

Csak akkor használna atomfegyvert Oroszország, ha a létezése lenne a tét

Legalábbis a Kreml ezt állítja, de ugyanők azt is mondták, hogy nem akarják megtámadni Ukrajnát.

 

háború tengeralattjáró Oroszország atom Moszkva nukleáris
Kapcsolódó cikkek