Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására több ezer amerikai és más külföldi állampolgár érkezett Ukrajnába, hogy harcoljon az országért. Az orosz invázió immár a negyedik hetébe lépett, az külföldi önkéntesek pedig folyamatosan érkeznek az országba, és szerződéses katonákká lépnek elő, majd a harci kiképzés után mennek a frontra – írja a Washington Post. Sok esetben azonban a háborús romantika elillan, amikor tüzet nyitnak rájuk, vagy bombák robbannak mellettük.

Az Amerikában élő Adam is csatlakozott az oroszok elleni harchoz. A biztonsági őrként és pénztárosként dolgozó férfinek ugyan vannak fegyverei, lőtereken rendszeresen lő is velük, de még nem harcolt soha. Ez azonban nem akadályozza meg őt abban, hogy Ukrajnába menjen és csatlakozzon egy orosz ellen harcoló nemzetközi légióhoz. Adamat nem zavarja a harci tapasztalatlansága, mint mondta: a puszta eltökéltségére fog támaszkodni.

„Amit Putyin tesz az egyszerűen nem helyes. Ukrajnának pedig szüksége van segítségre” – nyilatkozta Adam egy kijevi szállodában ülve.

Fotó: ABDULHAMID HOAYBAAY / AFP

Bár több tapasztalt veterán is csatlakozott az ukrán erőkhöz, számos önkéntes, mint például Adam, a legjobb esetben is kezdő, így továbbra sem világos, hogy az újoncokat hogyan tudják használni a harcok során. Katonaként, esetleg az egészségügyi részlegnél, vagy mondjuk logisztikai személyzetként?

Ráadásul a kormány önkéntesprogramja is szervezetlennek tűnik. Néhányukat még otthon képzik ki, mások nyelvtudás és mindenféle kapcsolat, felszerelés nélkül érkeznek Kijevbe abban a reményben, hogy ott majd kiképzést és fegyvert kapnak.

A legrosszabb esetben a külföldi katonák PR-célokat szolgálhatnak, mutatva a globális támogatást Ukrajna irányába – írják. „A többi nemzet számára kapcsolódási pontot jelenthetnek az ukrajnai háborúhoz. A politikának hosszú távon nagyobb szerepe lehet a háborúban, mint a tényleges katonai hozzájárulásnak” – mondta Ilmari Kaihko, a Svéd Védelmi Egyetem hadtudományi docense.

Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy az amerikai és más, nyugati országokból érkező önkéntesek az orosz erők fogságába kerülhetnek és a Kreml propagandagépezete felhasználhatja őket arra, hogy azt közvetítse a világ felé: Ukrajna ellenállása valójában nyugati összeesküvés Oroszország ellen. Ha pedig megölik őket, az nyomást gyakorolhat a Nyugatra, hogy fellépjen az oroszok ellen.

Az ukrán kormány adatai szerint eddig 20 ezer külföldi jelezte, hogy csatlakozna az Ukrajnai Nemzetközi Légióhoz, közülük négyezren amerikaiak

– mondta a Washington Postnak a múlt héten a washingtoni ukrán nagykövetség egyik tisztviselője.

Az önkénteseknek szerződést kell aláírniuk, amiben vállalják, hogy a háború végéig harcolni fognak. Mindezért pedig nagyjából havi 3 ezer dollár fizetés jár a nemzetközi légió egyik katonatisztje szerint.