Az orosz külügyminiszter szerint ez válaszlépés lenne „a barátságtalan országok” által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókra – írta az ORF. Szergej Lavrov elmondta: már dolgoznak azon az elnöki rendeleten, amely korlátozná a külföldiek beutazását Oroszországba. Többféle korlátozásról is szó lehet Lavrov szerint.

Oroszország még  március elején állította össze a „barátságtalan országok” listáját, amelyre azokat az országokat vette fel, amelyek büntetőintézkedéseket vezettek be az Ukrajna ellen indított háborúra reagálva.

A listán az valamennyi tagországa, az Egyesült Királyság valamint Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Japán és az Egyesült Államok, de még Svájc és Norvégia is szerepel, 

több más ország mellett.

 

Moszkva nem adakozik

A barátságtalan országokat Vlagyimir Putyin több elnöki rendelettel sújtotta az elmúlt időszakban. Legutóbb épp azzal, hogy megszabta: a listán szereplő országok csak rubelben egyenlíthetik ki az Oroszországgal kötött hosszú távú gázszerződéseik számláit. Az európai importőrök, közük Magyarország is, eddig kemény valutában (euróban, dollárban illetve fontban) fizetett az orosz gázért, közvetlenül a Banka Rosszijának.

A VG ezzel kapcsolatban megírta: az oroszok célja ezzel a lépéssel vélhetőleg az, hogy megelőzzék az orosz pénzügyi rendszerrel szembeni további szankciókat, a dollár/rubel, illetve euró/rubel konverzióban ugyanis elsősorban a még nem szankcionált oroszországi kereskedelmi bankok vehetnének részt elsősorban, az velük szembeni büntetőintézkedések pedig teljesen ellehetetlenítenék a gázszámlák kifizetését. Márpedig Dimitrij Peszkov épp hétfőn közölte:

Moszkva nem adakozik.

Azok a barátságtalan országok, amelyek nem tudnak rubelben fizetni, nem kapnak több gázt. A Kreml csütörtökig adott haladékot a Gazpromnak és az orosz jegybanknak, hogy kidolgozzák az új fizetési rendszer részleteit.