Az uniós szankciókra reagálva Moszkva kibővítette azon európai tisztviselők listáját, akiknek most megtiltották az Oroszországba való belépést, a szankciók az EU legfelsőbb vezetését és az Európai Parlament legtöbb képviselőjét érintik - derül ki az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának közleményéből.

"Az Oroszországgal szembeni uniós szankciós politika minden határt túllép. Az ukrajnai különleges katonai művelet megindítását követően Brüsszel önkényesen egyoldalú korlátozásokat vezet be számos orosz állampolgárral és vállalattal szemben. Személyes adataikat nyíltan kiadják, megsértve ezzel minden jelenleg hatályos nemzetközi jogi normát. Abszurd és törvénytelen "kritériumokat" találnak ki sietve, hogy újabb neveket vegyenek fel a listára" - olvasható a közleményben.

Az orosz külügy szerint, miközben megpróbálják Oroszországot az európai biztonság rendszerszintű válságának okozójaként beállítani, a brüsszeli tisztviselők nem hajlandók beismerni, hogy ők maguk is évek óta hozzájárulnak a ruszofób és neonáci érzelmek erősödéséhez Ukrajnában, valamint az ország militarizálódásához és a azon törekvéseihez való igazodásához, hogy katonailag korlátozzák országunkat. Oroszország ismételt kérései ellenére engedtek a kijevi rezsimnek a minszki megállapodás elszabotálását és az ukrajnai orosz nyelv elfojtását. Továbbá - tették hozzá - szemet hunytak a Donbassz békés lakosainak módszeres kiirtása felett.

Most pedig ahelyett, hogy levonná a tanulságokat a történtekből, Brüsszel tehetetlenségből a zsákutca felé sodródik az Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedések bevezetésével.  Ráadásul arra törekszik, hogy más szuverén országokat is bevonjon nemzeti érdekeik ellenére ezekbe az értelmetlen és törvénytelen erőfeszítésekbe, amelyek további eszkalációval fenyegetnek Európában és a nagyvilágban.

A közlemény további részében kifejtik, hogy szerintük a külföldön élő orosz ajkúak, valamint a vezető orosz vállalatok ellen meghirdetett "hibrid háborúval" az EU szándéka nyilvánvaló, mégpedig az, hogy arra kényszerítse Oroszországot, hogy lemondjon létfontosságú érdekeiről. Az EU intézkedései nemcsak az Oroszországgal való kapcsolatokat sodorják zsákutcába, hanem hasonlóképpen veszélyeztetik saját polgárainak jólétét és biztonságát, valamint a globális pénzügyi és gazdasági rendszer stabilitását - tették hozzá.

Az egyoldalú szankcióira válaszul az orosz fél a nemzetközi jog szempontjából alapvető viszonosság alapján eljárva jelentősen kibővíti azon uniós tagállamok és intézmények képviselőinek listáját, akiktől az Orosz Föderációba való belépést megtagadják.

A korlátozások az EU legfelsőbb vezetésére, számos európai biztosra és az EU katonai szerveinek vezetőire, valamint az Európai Parlament oroszellenes politikát szorgalmazó tagjainak túlnyomó többségére vonatkoznak. A kölcsönös orosz feketelistán olyan magas rangú tisztviselők is szerepelnek, köztük egyes uniós tagállamok kormány- és parlamenti tagjai, valamint olyan közéleti és médiaszemélyiségek, akik személyesen felelősek az illegális oroszellenes szankciók előmozdításáért, a ruszofób érzelmek szításáért és az orosz ajkúak jogainak és szabadságjogainak megsértéséért.