Az új-zélandi rendőrség szerdán véget vetett az elmúlt három hétben közlekedési zavarokat okozó fővárosi oltásellenes tiltakozásnak, felszámolva a parlament előtti tábort, elvontatva járműveket és több tucat embert letartóztatva – számolt be a Reuters. 

A parlament épületétől mindössze néhány méterre több tűz is kitört a sátrak között. „Megtámadták a rendőrségünket, támadás volt a parlamentünk, az értékeink ellen” – mondta Jacinda Ardern miniszterelnök egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a demonstráció felszámolása előtt elegendő időt és lehetőséget hagytak a tüntetőknek a távozásra. Az elmúlt napokban – a kanadai kamionosok demonstrációiból merítve – tüntetők százai zárták el az utcákat teherautókkal, autókkal és motorkerékpárokkal egy összecsapásokhoz vezető demonstráción.

A rendőrség végül szivacsgolyókkal űzte el a megmaradt tüntetőket. Néhányukkal szemben paprikaspray-t is használtak, mielőtt átvették az irányítást a parlament környékén és az utcákon, amivel végül véget vetettek a tüntetésnek.

A rendőrség tájékoztatása szerint  50 járművet vontattak el, 65 embert tartóztattak le számos bűncselekmény miatt, beleértve a birtokháborítást, a szándékos károkozást és a fegyverek birtoklását. Az intézkedések során legalább három rendőr megsérült.