Néhány orosz katonai egység megkezdte a visszavonulást egyes területekről, miután súlyos veszteségeket szenvedett – közölte az ukrán hadsereg pénteken kora reggel közzétett helyzetjelentésében.

Egyes orosz egységek az orosz határ mögé vonultak vissza, miután elvesztették személyzetük több mint felét – állította az ukrán vezérkar.

Az ukrajnai orosz invázió második hónapjába lépve a két fél közötti frontvonalak „gyakorlatilag befagytak” – mondta Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója.

A vezérkar szerint az orosz egységek folytatják Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv és Szumi nagyváros ostromát, és a jelek szerint az orosz csapatok új támadásra készülnek a Harkiv környéki Izjumban is.

Fotó: STRINGER / AFP

Moszkvának részben sikerül szárazföldi összeköttetést fenntartania az ukrán határon fekvő oroszországi Rosztov régió és az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget között – tették hozzá.

Az ukrán erőket Dnyipropetrovszk térségében is támadás érte az éjszaka folyamán. Oroszország két rakétatámadást hajtott végre egy katonai egység ellen Dnyipro városának külterületén – közölte egy helyi tisztségviselő a Facebook közösségi oldalon.

Az információt nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Ezzel egy időben aggodalomra adtak okot azok a jelentések, amelyek az egykori csernobili atomerőmű közelében történt esetleges lövöldözésekről számoltak be.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi az ukrán nukleáris szabályozó hatóságtól származó információkra hivatkozva azt mondta, hogy az orosz erők ukrán ellenőrző pontokat lőttek Szlavutics városában.

Ez veszélybe sodorja a lezárt atomerőmű biztonságát szavatoló személyzet otthonait és családjait, valamint az alkalmazottak további váltását – közölte.

A tüzérségi támadást más források nem erősítették meg.

A hét elején arról érkeztek jelentések, hogy a volt atomerőmű körüli lezárt területen tüzek keletkeztek. Több tüzet eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég – közölte szerda este a NAÜ. Grossi elmondta, hogy a hét tűzfészekből négyet eloltottak.

A kelet-ukrajnai szakadár vezetők azt állítják, hogy az ukrán hadsereg lőtte a keleti Luhanszk régióban lévő Zolote kisvárost.    

Egy lakóépület megrongálódott, egy fészer pedig megsemmisült – idézték az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” egyik képviselőjét a Telegram közösségi portálon.

A jelentések szerint négy 122 mm-es kaliberű gránátot lőttek ki a házra. Az információnak nem lehetett utánajárni független forrásból.