Nem megengedhető, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg, ezért a magyar kormány további tárgyalásokat kér, amennyiben úgy látja, hogy a legújabb uniós szankciós javaslatok veszélyeztetik Magyarország energiaellátását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth Rádióban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország fontosnak tartja az európai egység fenntartását, eddig is mindig részese volt a közös európai döntéseknek, ugyanakkor szerinte nem szabad elhamarkodott döntést hozni, nyugalomra, higgadtságra, megfontoltságra van szükség.

A tárcavezető kiemelte,

Európa egysége nem tud létrejönni olyan szankciós intézkedések mellett, amelyek veszélybe sodornák az energiaellátást.

Szijjártó Péter emlékeztetett, az Európai Bizottság szombaton ismét előállt egy új, immáron hatodik szankciós javaslatcsomaggal. A miniszter elmondta, vasárnap délutánra összehívták az Állandó Képviselők Tanácsát Brüsszelben azzal a lehetőséggel, hogy akár már ott döntés szülessen az újabb szankciókról, azonban Szijjártó Péter nem biztos benne, hogy ez már ott megtörténhet.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az MVM-el, a Mollal, valamint az Innovációs és Technológia Minisztériummal (ITM) közösen elemzik a csomagot, amelyet csak abban az esetben támogatnak, ha azok nem veszélyeztetik a magyar energiaellátás biztonságát.

Magyarország és a magyar emberek biztonságát nekünk garantálnunk kell, ezért is döntöttünk úgy, hogy nem küldünk sem katonákat, sem fegyvereket ebbe a háborúba

– fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter a háború kirobbanásának felelőseire vonatkozó kérdésre reagálva elmondta,

most annak van itt az ideje, hogy békét teremtsünk, az okoskodásnak, a korábbi intézkedések elemzésének majd akkor lesz itt az ideje, ha a szomszédban béke lesz.