Közélet

Szijjártó Péter: Garantálni kell Magyarország biztonságát!

„Magyarország kormányának az a kötelessége, hogy garantálja a saját állampolgárai számára az egyik legalapvetőbb emberi jog érvényesülését (...) 

garantáljuk a magyar embereknek azt, hogy békében és biztonságban élhessenek a saját hazájukban”

– mondta Szijjártó Péter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

A külgazdasági és külügyminiszer hozzátette, ennek a jognak az érvényesítéséhez három feladatot kell ellátnia a magyar kormánynak:

garantálni kell Magyarország és a magyar emberek biztonságát, garantálni kell, hogy Magyarország nem sodródik bele az orosz–ukrán háborúba, és garantálni kell, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát. 

A miniszter közölte, hogy a kormány három megtett lépéssel kívánja biztosítani a magyarok biztonságát: 

a Magyar Honvédség csapatait a keleti határra telepítette, 

hogy megakadályozza a fegyveres csoportok bejutását. 

Magyarország nem küld katonákat vagy fegyvereket a háborúba, illetve Magyarország területén keresztül halált okozó fegyverek szállítását sem engedélyezi.

Szijjártó azt is elmondta, hogy energiabiztonság kérdésében Magyarország nem támogat olyan döntést, amely veszélyeztetné a magyar emberek energiaellátását. 

Fotó: Facebook

Az nem a magyar emberek hibája, hogy az orosz gáz az egész kontinensen nagy jelentőséggel bír

– tette hozzá a politikus. Azt is mondta, hogy ezért a magyar kormány az Oroszországból történő energiaszállítás korlátozását nem támogatja.

Szijjártó Péter közölte, hogy a legtöbb menekültet két ország, Magyarország és Lengyelország látja el.

Eddig több mint félmillióan érkeztek Ukrajnából közvetlenül vagy közvetve Magyarországra

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a háború eszkalálódása miatt újabb menekülthullámokra kell készülni az országnak, és kiemelte, hogy Lengyelországnak pedig több millió menekültnek kell segítenie. Szijjártó ezért képmutatónak nevezte az Európai Uniónak azt a magatartását, hogy egy háborús helyzetben épp ezektől az országoktól tart vissza forrásokat.

 

orosz-ukrán háború ENSZ Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek