Két, több millió dolláros szuperjacht érkezett a héten két délnyugat-törökországi kikötővárosba. A hajók a CNBC értesülései szerint Roman Abramovics orosz oligarchához tartoznak, aki továbbra is a nyugati szankciók elkerülésére játszhat.

Fotó: Ali Balli / AFP

Az Eclipse, egy 533 láb (körülbelül 162 méter) hosszú, hatemeletes szuperjacht – a világ egyik legnagyobbja – kedden kötött ki Marmaris üdülővárosban, a hajó nyomkövető adati alapján épphogy megkerülve a közeli görög szigeteket, ezzel együtt pedig az uniós szankciók hatókörét.

A két helikopterleszállóval, két úszómedencével, diszkóteremmel és mini tengeralattjáróval felszerelt hajó a 458 láb (majdnem 140 méter) hosszú Solarishoz, a Chelsea FC tulajdonosának másik luxusjachtjához csatlakozott, amely hétfőn érkezett a törökországi Bodrum üdülőhelyre.

A két, bermudai zászló alatt közlekedő szuperjacht bizonyítottan Abramovics tulajdona, és egyenként legalább 600 millió dollárt érnek, így a klubtulajdonos jelenleg 1,2 milliárd dollárt parkoltat (a szó szoros és átvitt értelmében is) az EU-n kívüli országban, amivel az orosz gazdasági elitet célba vevő amerikai, brit és uniós szankciókat igyekszik kijátszani. Ez legitim lépés – mindaddig, amíg a jachtok elkerülik a szankciókat alkalmazó országok felségvizeit.

Fotó: Sabri Kesen / AFP

Meg nem erősített értesülések szerint Abramovicsot nem sújtják az amerikai szankciók, állítólag azért, mert közvetítőként lépett fel a béketárgyalások során. Törökország, annak ellenére, hogy határozottan bírálja Oroszország ukrajnai háborúját, nem volt hajlandó követni NATO-szövetségeseit a szankciók bevezetésében, mondván, hogy elvből ellenzi a megszorításokat.

Tekintettel a törökök Oroszországhoz fűződő diplomáciai és gazdasági kapcsolataira, különösen az orosz gázimportot illetően, illetve a nyugati partnerekkel való időnként ingatag viszonyra, ez valószínűleg nem fog egyhamar megváltozni.

Törökország a Krím 2014-es annektálásakor sem csatlakozott a szankciós politikát folytató országokhoz, és most is semleges és értékes közvetítőként pozicionálta magát az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedden dicsérte az országot, amiért „mindent megtesz, amit csak tud”. Ezek az okai annak, hogy Törökország a vagyonukat megőrizni és befektetni kívánó oroszok egyik kedvenc célpontjává vált.

Abramovics, aki maga nem utazik a két jacht egyikén sem, a múlt héten Isztambulban járt, és állítólag más oligarchák is felbukkantak a városban. Amíg török vizeken tartózkodnak a jachtjaik, addig lefoglalhatatlanok, ellentétben azokkal a más orosz üzletemberekhez köthető hajókkal, amelyek Olaszországban és Franciaországban kötöttek ki.

Abramovics futballklubját, a Chelsea-t viszont lefoglalták az Egyesült Királyság hatóságai, de a csapat eladása továbbra is folyamatban van.