Ülj le velem a tárgyalóasztalhoz. De ne harminc méterre, mint Macronnal vagy Scholzcal. Normális pasas vagyok, nem harapok!

– üzente Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyinnak az AP amerikai hírügynökségen keresztül. Az ukrán elnök egy csütörtöki kijevi sajtókonferencián közölte: nyitott arra, hogy minden kérdést megvitasson orosz elnökkel.

Nem én akarok beszélni Putyinnal, beszélnem kell vele, az egész világnak beszélnie kell vele, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk ezt a háborút– mondta Zelenszkij, aki felszólította a nyugati országokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott támogatást, mert ha Oroszország legyőzi az országát, megtámadja Kelet-Európa többi részét, a balti államokon kezdve, hogy eljusson egészen "a berlini falig."

Volodimir Zelenszkij arra kérte a nyugati országokat, hogy zárják le az ukrán légteret az orosz repülők előtt vagy adjanak neki repülőgépeket.
Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

 

Ha mi eltűnünk - Isten óvjon ettől bennünket -, Lettország, Litvánia, Észtország és a többi lesz a következő. Egészen a berlini falig, higgyenek nekem!

A Fehéroroszországban folyó tárgyalások kapcsán az ukrán elnök úgy vélte, hogy vannak dolgok, amelyekben kompromisszumot kell találni, hogy "ne haljon meg több ember". Vannak azonban dolgok, amelyekben lehetetlen kompromisszumra jutni: 

nem mehetünk oda úgy, hogy kijelentjük: igen, ez az ország a tiétek, Ukrajna Oroszország része.