Közélet

Brutális támogatást kért Ukrajnának Biden

A korábbiaknál jelentősen magasabb összeget, mintegy 33 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Joe Biden csütörtökön Ukrajna támogatására – írja a Reuters. Az amerikai elnök által kért összegből több mint 20 milliárd dollárért fegyvereket és lőszert kaphat a hadban álló ország, 8,5 milliárd dollár juthat közvetlen gazdasági támogatásra és 3 milliárd humanitárius és élelmiszerbiztonsági segélyre.

Biden szeretné azt is, hogy további orosz oligarchákhoz tartozó forrásokat kobozzanak el, amit szintén lehetne a háborús erőfeszítésekre fordítani. Az elnök javaslata értelmében az amerikai kormány újabb jogkörökhöz juthat, segítve további eszközök lefoglalását, de 

szigorítaná a szankciók megkerülése miatt járó büntetéseket is.

Fotó: Jim WATSON / AFP

A lépések között megtalálható az is, hogy a hatóságok a szankciók megkerülését segítőkkel szemben alkalmazzák a maffia és más szervezett bűnözői csoportok ellen már bizonyított RICO törvényt. A tervek között szerepel az is, hogy 

a pénzmosással kapcsolatos bűnügyek elévülési ideje a jelenlegi 5-ről 10 évre nőjön, 

de a korrupt orosz üzletekből származó források tudatos kezelése is bűncselekménnyé válhat.

Az új kérés az elképzelések szerint a teljes szükséges összeget tartalmazza az idei pénzügyi évre, vagyis a szeptemberrel záruló időszakra. Az összeg nagyságát azért jól érzékelteti, hogy az Egyesült Államok a háború kezdete óta több mint 3 milliárd dollár értékű katonai segítséget nyújtott Ukrajna számára, ami csupán töredéke a most bejelentett forrásoknak.

Az amerikaiak és európai szövetségeseik eddig mintegy 30 milliárd dollárt fagyasztottak be a Putyinnal jó kapcsolatot ápoló orosz oligarchák vagyonából. Noha Ukrajna támogatásával mind a két párt egyetért, az elnök azon erőfeszítései, hogy ezt összekösse a koronavírus kezelésére szánt további forrásokkal problémát jelenthet a javaslat elfogadása során republikánus kongresszusi segítők szerint.

 

fegyverszállítás orosz-ukrán háború Joe Biden szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek