Fogolycsere: négy oroszért öt ukrán

Pénteken az ukrán hadsereg bejelentette, hogy fogolycserét hajtottak végre a részben orosz irányítás alatt álló dél-ukrajnai Herszon megyében. 

Négy orosz hadifogolyért cserébe az orosz erők átadtak öt ukrán katonát. 

Csütörtökön Kijev arról adott hírt, hogy 30 ukrán katona térhetett haza fogolycsere keretében, azt azonban nem mondták meg, hány orosz katonát engedtek el cserébe.

A héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felajánlotta, hogy az orosz erők által elfogott ukránokért cserébe kiadják Moszkvának a kedden hazaárulás gyanújával letartóztatott, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak tartott Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikai vezetőt, a Kreml azonban elvetette a javaslatot. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a héten leszögezte: Medvedcsuk nem tartott fenn titkos kapcsolatokat Oroszországgal.

Tüzet nyitottak a menekülteket szállító buszra

Az orosz erők Harkivban tűz alá vettek egy evakuálandó civilekkel teli buszt, heten meghaltak, 27-en megsebesültek

közölte az ukrán főügyészség pénteken.

A buszt Borova településnél támadták meg csütörtökön. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, péntekre kilenc humanitárius folyosó megnyitásáról született egyezség. A megállapodás szerint a biztonságos útvonalakon távozhatnának civilek Mariupol, Bergyanszk, Tokmak és Enerhodar városokból.  

Fotó: Oleg Petraszjuk

Hetek óta nem hallott robbanás rázta meg Kijevet

Az oroszok hajójuk elsüllyesztésre válaszul lebombáztak egy kijevi rakétaüzemet. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője péntek délelőtti hadijelentésében közölte: nagy hatótávolságú, tengeri indítású Kalibr rakéták mértek csapást egy katonai létesítményre Kijev Zsuljani külvárosában a Vizar gépgyárra, megsemmisítve a létesítményben a nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek, valamint hajó elleni rakéták gyártó- és javítóműhelyeit. Az ukránok pénteken sorokban álltak Kijevben, hogy postai bélyegeket vásároljanak, amelyeken az ukrán katona a középső ujját mutatja az azóta elsüllyedt orosz cirkáló irányába. A bélyegen a híres határőr, Roman Hribov látható.

Már ötmillióan hagyták el Ukrajnát

Több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország által indított háború kezdete, február 24. óta 

– közölte pénteken az ENSZ, és további mintegy 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni Ukrajnából. Hírügynökségek szerint a második világháború óta nem tapasztalt menekülthullámmal túlnyomó részt nők és gyermekek érkeztek, tekintettel arra, hogy a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. A menekültek többsége, mintegy 2,7 millió ember, Lengyelországban keresett menedéket. Az IOM Ukrajna területén további 7,1 millió belső menekülttel számol. Nem mindenhol megfelelő azonban az ellátás. 

A holland ombudsman szerint elfogadhatatlan körülmények között élnek a menekültközpontban tartózkodó gyerekek. 

Belgiumban a menekülteknek hónapokat kell várniuk a tartózkodási engedélyre. Magyarországra több mint 12 ezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság nagypénteken és a hosszú hétvégén is folyamatosan a menedékes kérelmet benyújtók rendelkezésére áll, az orosz–ukrán háború kitörése óta eddig 16 194 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak.

Új parancsnok vezeti az orosz csapatokat, ez állhat a vezércsere hátterében

Alexander Dvornyikov egyszer már bizonyította rátermettségét Szíriában, az ottani orosz hadműveletek irányítójaként. Putyin most tőle várja a fordulatot az ukrán hadszíntéren.