Hatalmas politikai visszhangja lehet, ha Vlagyimir Putyin továbbra is nagy számban küld hadköteles orosz férfiakat Ukrajnába harcolni – mondta az orosz elnök ellenzékének számító és Oroszországból száműzött Mihail Hodorkovszkij. Az egykori oligarcha az Atlantic Councilnak adott interjújában azt mondta: szerinte helyesek a NATO becslései, miszerint 7–15 ezer orosz katonai vesztette életét eddig az ukrajnai háborúban.

„Az emberi élet értéke nem olyan magas Oroszországban, mint az sokan gondolnák” – mondta Hodorkovszkij. „Különösen ha az észak-kaukázusiakról, illetve a kis falvakban élőkről van szó. Putyin előszeretettel viteti el ilyen helyekről harcolni a férfiakat. Haláluk esetén pedig óriási pénzt fizet a családjuknak, így hallgattatva el őket” – tette hozzá.

Bár hetekig tagadta, március elején az orosz kormány végül beismerte, hogy fiatal sorkatonákat küldött harcolni Ukrajnába – írja a Business Insider. Hodorkovszkij szerint Putyin akár további 100-200 ezer férfit sorozhat be, aminek rendkívül súlyos politikai következményei lennének az elnök számára.

„Kétségkívül ez egy politikailag nehéz döntés Putyin számára, de akár egymillió embert is behívhat harcolni. Ha ezt városokból teszi meg, azzal egy nagy koporsót csinál belőlük. A nagyobb városokban ugyanis teljesen más a közvélemény, és máshogy mérik az emberi értékeket” – mondta.

Fotó: YURI KADOBNOV / AFP

Hodorkovszkij megismételte, hogy Putyin fejben az Egyesült Államokkal és NATO-val harcol.

Az ENSZ szerint márciusban 1119 civil veszítette életét az ukrajnai háborúban. A NATO becslései szerint 7–15 ezer orosz katona halt meg, míg Oroszország szerint 1351-en estek el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 12-i közlése szerint 1300 ukrán katona vesztette életét a harcokban.

Száműzött ellenzék

Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnás volt, akit Vlagyimir Putyin 2003-ban bebörtönzött, miután pénzügyi bűncselekményekkel vádolta. Kilenc évet töltött rácsok mögött, állítása szerint politikai okokból. Szabadulása után száműzték az országból, azóta aktívan bírálja Putyint.