Az orosz hadsereg megpróbálja átvenni a teljes ellenőrzést Kelet- és Dél-Ukrajna felett – írta meg egy magas rangú tábornokra hivatkozva a Moscow Times pénteken, egy nappal azután, hogy Moszkva bejelentette Mariupol „felszabadítását”.

Fotó: -

A különleges művelet második szakaszának kezdete óta az orosz hadsereg egyik feladata, hogy teljes ellenőrzést szerezzen a Donbasz és Dél-Ukrajna felett. Ez szárazföldi folyosót biztosít majd a Krím felé

– idézték Rusztam Minnyihanov vezérőrnagyot az orosz hírügynökségek.

Minnyihanov megjegyzése volt az eddigi legrészletesebb leírása Oroszország céljainak a hadművelet második szakaszában, amely azután kezdődött, hogy a csapatok visszavonultak az ukrán fővárosból, Kijevből. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 19-én jelentette be, hogy elkezdődött a „különleges katonai művelet” következő szakasza.

Putyinnak még mindig van esélye a győzelemre

Bár a szomszéd ország lerohanása előtt kitűzött célokat eddig nem sikerült megvalósítania, Vlagyimir Putyinnak még mindig van esélye, hogy győztesen kerüljön ki az Ukrajna ellen indított háborújából – állítják a Reuters-nek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő nyugati tisztségviselők.

Minnyihanov vezérőrnagy azt is elmondta, hogy az Ukrajna déli része feletti ellenőrzés egy másik kiút a Dnyeszteren túli területek felé (ezek ma a hivatalosan Moldovához tartozó Dnyeszter Menti Köztársaság részei), „ahol az orosz ajkú embereket elnyomják”.

Csütörtökön Oroszország bejelentette a kelet-ukrajnai Mariupol „felszabadítását”, miután közel két hónapig ostromolta az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú kikötővárost.