Bár a szomszéd ország lerohanása előtt kitűzött célokat eddig nem sikerült megvalósítania, Vlagyimir Putyinnak még mindig van esélye, hogy győztesen kerüljön ki az Ukrajna ellen indított háborújából – állítják a Reuters-nek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő nyugati tisztségviselők. A szakértők hozzáteszik: az orosz hadsereg vezérkara számos, az invázió első időszakában elkövetett stratégiai hibát megpróbált időközben kiküszöbölni.

Kijev sikertelen ostromát követően az orosz haderőket a Donyeck-medence körül vonták össze, ott indítottak újabb offenzívát az elmúlt hetekben. Putyin sikerként könyvelhetné el, ha Mariupol bevételével irányítása alá vonhatná az Oroszországot a Krímmel összekötő szárazföldi útvonalat, és megszilárdíthatná az önjelölt donyecki és luhanszki népköztársaságok területe feletti uralmát. A szakértők szerint azonban az orosz elnök itt nem fog megállni: várhatóan újabb támadást indít majd az ukrán főváros ellen is.

Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját

Az ukrán vezérkar hétfőn közölte: megfigyelései alapján arra jutott, hogy Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját, fokozva a támadásokat Donyeck és Harkiv régióban.

 

Csütörtökön a mariupoli Azovstal acélgyárat és az Azov hajógyárat támadták az orosz erők, de Vlagyimir Putyin állítólag leállíttatta az akciót.
Fotó: Mariupol City Council / AFP

Még ha ez utóbbit is sikerre tudja vinni, a háború mérlege összességében negatív marad Oroszország számára – állítják az elemzők, hiszen az orosz haderők komoly veszteségeket szenvedtek az ukránok makacs ellenállása miatt, az invázió nyomán pedig alapjaiban szerveződhet újra Európa biztonságpolitikai stratégiája, főképp, ha a svédek és a finnek végül úgy döntenek: csatlakoznak a NATO-hoz.

Így űzik az oroszok a karjaiba a svédeket és a finneket

Egyre többen tartják jó ötletnek a svédek közül a NATO-csatlakozást; a közhangulat változásában nem kis szerepe lehet az orosz diplomáciának. Az orosz külügy szóvivője szerdán is üzent a skandináv országnak; Marija Zaharova az orosz állami televízióban arról beszélt: a svédek és a finnek is nagyon jó tudják, mi vár rájuk, ha csatlakoznak a katonai szövetséghez.

 

Hatékonyabbak az orosz csapatok

Ahogy arról a VG is beszámolt, Vlagyimir Putyin nemrég új parancsnokot bízott meg az ukrajnai offenzíva vezetésével. Ennek a döntésnek már látszanak is a hatásai: az orosz csapatok támadásai összehangoltabbakká váltak a nyugati megfigyelők szerint, akik elmondták azt is, hogy az oroszok egyre több drónt használnak, és a távvezérlésű felderítő repülők segítségével nyert információk alapján pontosabb tüzérségi támadásokat hajtanak végre, mint korábban.

Az orosz katonai vezércseréről itt olvashat:

Új parancsnok vezeti az orosz csapatokat, ez állhat a vezércsere hátterében

Alexander Dvornyikovot bízta meg a Kreml, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokat irányítsa.

 

Dvornyikov kinevezése sem oldott meg minden malőrt – állítják a szakértők – akik szerint az orosz csapatok mozgása még mindig jelentős támadási felületet nyújt az ukrán honvédőknek.

Az Egyesült Államok elnöke csütörtökön újabb fegyverszállítmányt ígért Ukrajnának. Joe Biden egy 800 millió dollár értékű csomagot állíttatott össze az amerikai hadi tartalékból. Más fegyvereket küld, mint egy héttel korábban, mondván: a kelet-ukrajnai, nagyobbrészt sík terepen eltérő harcmodort, eltérő eszközöket kell alkalmazni, mint Kijev védelménél. Biden elmondta: az amerikai hírszerző szolgálatok továbbra is együttműködnek az ukránokkal.

Rekord sebességgel szállítja a fegyvercsomagokat az USA az ukránoknak

A Pentagon egyik tisztviselője elmondta, hogy az Egyesült Államok által az elmúlt hetekben Ukrajnának küldött több milliárd dollárnyi segélyszállítmány soha nem látott sebességgel ért célba. Ebbe a fegyverszállítmányok is beletartoznak.