BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemondott a botrányba keveredett miniszter

A luxemburgi környezetvédelmi tárca vezetője szabálytalanul adott ki építési engedélyeket.

Lemondott tisztségéről Carole Dieschbourg, luxemburgi környezetvédelmi miniszter,  miután az ügyészség kérte, hogy a parlament függessze fel mentelmi jogát, egy 2019-ben, vélhetően szabálytalanul kiadott építési engedéllyel kapcsolatos vizsgálat miatt – jelentette a The Luxembourg Times című hírportál pénteken.

A hírportál szerint a kormánykoalícióban résztvevő Zöldek pártjának politikusa továbbra is cáfolja, hogy szabálytalanul járt el, amikor építési engedélyt adott képviselőtársának Roberto Traversininek.

Traversini Differdange kisváros alpolgármestere volt 2014-től egészen 2019 szeptemberéig, amikor a rendőrség vizsgálatot indított ellene. A hatóságok azzal vádolták, hogy illegálisan végzett munkálatokat a természetvédelmi övezetben található kerti fészerén. A rendőrség szerint Traversini a munkálatok megkezdése előtt nem rendelkezett az épület bővítéséhez szükséges engedéllyel.

Dieschbourgot azzal vádolják most, hogy utólagosan ítélte meg az engedélyt párttársa számára, és ez ellent mond a luxemburgi törvényeknek.

A Le Quotidien című napilap azt írta, hogy a környezetvédelmi miniszter a sajtó előtt "zokogva" jelentette be lemondását.

Nincs miért szemrehányást tennem magamnak, de nem lenne felelősségteljes, ha a kollégáimnak nehéz pillanatokat kellene átélniük az ügy miatt

– idézte Dieschbourgot a napilap.

A helyi sajtó arról is ír, hogy Dieschbourg az idén a média figyelmének középpontjába került egy 100 millió eurós szerződés miatt is, amelyet minisztériuma egy hulladékgazdálkodási vállalatnak ítélt meg annak ellenére, hogy a jogi szakvélemény szerint nem volt jogalapja a pályázat odaítélésének.

Dieschbourg tisztségét átmenetileg Claude Turmes energiaügyi miniszter veszi át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.