Egy nemzetközi akció részeként indít országos ellenőrzés-sorozatot 2022. április 5–7. között a közlekedési hatóság. A közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járműveket szűrik ki és szankcionálják. 

A teherautók és autóbuszok műszaki állapotát, menetíró berendezéseit, a rakomány rögzítését vizsgálják. A kockázatosnak minősített járműveket a veszélyt előidéző ok megszüntetéséig kijelölt pihenőhelyen visszatarthatják.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A szakemberek a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat vizsgálják, valamint ellenőrzik a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét is az ECR (Euro Controle Route) által indított nemzetközi akció részeként.

A közlekedési hatóság figyelmeztetett: a járművet vizsgálatra rendelik, ha alapos gyanú merül fel, hogy az nem tesz eleget a jogszabályi követelményeknek és a környezetvédelmi előírásoknak, engedély nélkül alakították át azokat, vagy engedélyezett átalakítás után a hatóságnak nem mutatták be a járműveket.

Érvénytelenítik az autóbusz vagy a teherautó forgalmi engedélyét, ha további részvétele a forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, vagy a kötelező engedélyek hiányában végeztek vele szolgáltatást.

Öveket becsatolni

A magyar rendőrség is csatlakozik az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Roadpol) által indított ellenőrzéshez 2022. április 4–10. között.

A rendőrség Magyarország egész területén a passzív biztonsági eszközök használatának közúti ellenőrzését végzi. 

Fokozott ellenőrzéseket tartanak 2022. április 5-e és 9-e között Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják a rendőrök.