Oroszország Fekete-tengeri zászlóshajója, a Moszkva elsüllyedt a múlt héten, miután ukrán rakéták találták el – legalábbi is ezt közölte Ukrajna, míg Moszkva szerint a cirkáló az időjárási viszonyok miatt süllyedt el, miközben vontatták, miután lőszert robbant fel a fedélzetén. 

Hétfőn megjjelentek az első képek is a Moszkva hadihajóval, amelynek fedélzete tűzbe borult.

Oroszország csütörtök hajnalban közölte, hogy evakuálták a Moszkva nevű hadihajó legénységét, miután a fedélzetén lőszerrobbanás történt. Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a fekete-tengeri flotta zászlóshajóján keletkezett tüzet megfékezték, de a hajó súlyosan megsérült. Ukrajna déli katonai parancsnoksága csütörtök reggel viszont arról számolt be, hogy egy ukrán gyártmányú Neptun nevű hajóelhárító rakétával találták el a hadihajót, és az süllyedni kezdett.

Az oroszok vasárnap egy videót tettek közzé a twitteren az elsüllyedt Moszkva cirkáló megmentett legénységéről. A felvétel Szevasztopolban készült, az azt közzétevők szerint a haditengerészet főparancsnoka Nyikolaj Evmenov admirális és a Fekete-tengeri flotta parancsnoka megbeszélést tartott a Moszkva rakétacirkáló legénységével Szevasztopolban.