Mariupol hetek óta tartó ostroma a végéhez közeledik, ám Vlagyimir Putyin csütörtökön arra utasította Szergej Sojgu hadügyminisztert, hogy ne rohamozzák meg a kikötőváros acélgyárát, ahová az ukrán védők beásták magukat, hanem inkább csak hermetikusan zárják azt le – írja a Reuters.

Putyin a parancsot Szergej Sojgu védelmi miniszternek adta ki, aki korábban közölte az elnökkel, hogy több mint kétezer ukrán harcos rejtőzködik még mindig a hatalmas üzemben, amelynek nagy föld alatti úthálózata van.

Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik via AFP

Az orosz elnök szerint nem szükséges az Azovstal ellen támadást indítani. A döntéssel Putyin az orosz katonák életét szeretné megóvni.

„Nincs szükség arra, hogy bemásszunk ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kússzunk át ezeken az ipari létesítményeken – mondta, s hozzátette: – Zárják le ezt az ipari területet, de úgy, hogy a lezáráson egy légy se tudjon átjutni.”

Az orosz elnök ezzel párhuzamosan felszólította az ukrán katonákat a megadásra is, azt ígérve, hogy Oroszország tisztelettel fogja őket kezelni, és a sebesültek részére egészségügyi ellátást is kilátásba helyezett.

Mindez éles ellentétben áll Ramzan Kadirov csütörtöki kijelentésével, aki délutánra a gyár elfoglalását ígérte.

Oroszország február 24-én több tízezer katonát küldött Ukrajnába egy különlegesnek nevezett műveletben, amelynek célja déli szomszédja katonai képességeinek csökkentése és az általa veszélyes náciknak nevezett személyek kiszűrése.

Az ukrán erők kemény ellenállást tanúsítottak, a Nyugat pedig átfogó szankciókat vezetett be Oroszország ellen, hogy rákényszerítse erőinek visszavonására.