A Dél-afrikai Köztársaságban legutóbb december közepén, a koronavírus omikron variánsának megjelenése után tetőzött a járvány, amely a következő hetekben újabb, immár egy ötödik hullámot vethet a legújabb adatok szerint. A teszteredmények alapján megint annyi lehet a fertőzött az országban, mint február közepén, amikor az omikron-hullám még lecsengőben volt az országban, és a szennyvíz-vizsgálatok is azt mutatják, hogy a koronavírus jelenléte újra erősödik Dél-Afrikában – írja a Bloomberg. 

Hétfőn az elvégzett hatósági koronavírus-tesztek 9,6 százaléka adott pozitív eredményt, ami 877 új fertőzöttet jelent – közölte a dél-afrikai fertőző betegségek országos intézete, hozzátéve, hogy három tartományban a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja is emelkedik. Mivel a dél-afrikai hatóságok keveset tesztelnek, a pozitív tesztek arányából következtetnek arra, hogy mennyire gyorsan terjed a koronavírus az országban, ezt vetik össze a szennyvíz-vizsgálatok eredményével, amely a következő hetek járványadatait vetíthetik előre. Mindkét adat azt mutatja, hogy 

a koronavírus megint gyorsabban terjed, a fertőzöttek száma pedig újra emelkedik

– közölte Shabir Madhi, az covid-vakcinák dél-afrikai teszteléséért felelős kutatócsoport vezetője.

Jelentés Dél-Afrikából: vége lehet a koronavírus-járványnak

Szakértők szerint az először a dél-afrikai Pretoria városában, 2020 novemberében azonosított, omikron nevű koronavírus-variáns a Covid-19 világjárvány végét jelezheti.

 

Hétfő este országos katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban a pusztító áradások miatt, amelyek eddig legalább 443 halálos áldozatot követeltek. Hatvanhárom embert eltűntként tartanak nyilván. Az ítéletidő az ország keleti részén található KwaZulu-Natal tartományban okozta a legnagyobb pusztítást, nem kímélve az egyik legnagyobb kereskedelmi kikötőt, Durbant sem. Az árvíz elmosta a főbb utakat, fennakadást okozva a közlekedésben és az áruszállításban. Egy tartományi vezető becslése szerint a károk meghaladják a 10 milliárd randot (235 milliárd forintot).
Fotó: RAJESH JANTILAL / AFP

 

Feloldották a korlátozásokat

A Dél-afrikai Köztársaság kormány április elején elkezdte a járványügyi korlátozások feloldását. Megszűnt a két éve életbe léptetett országos katasztrófahelyzet, és egy 30 napos átmeneti időszakot követően, május elején hatályát veszíti a maszkviselési kötelezettség, a gyülekezési korlátozás, valamint a beutazási megkötések is. Csökkentették az elvégzett tesztek számát is, ami a szakértők szerint elhamarkodott lépés volt.

Cyrill Ramaphosa vezette dél-afrikai kormány annak ellenére döntött így, hogy novemberben Dél-Afrikából indult útnak a koronavírus omikron variánsa, amely az addigi legsúlyosabb járványhullámot idézte elő az országban; december közepén 26 ezer fertőzöttet azonosítottak naponta. A valós fertőzöttek száma ennek a hússzorosa lehetett a virológusok szerint, akik figyelmeztettek: a legtöbben tünetmentesen hordják ki a covid-fertőzést.

Madhi szerint a soron következő, ötödik covid-hullám sem lesz súlyosabb az omikron okozta járványnál, főképp annak köszönhetően, hogy a dél-afrikai lakosság csaknem 80 százaléka már átesett egyszer a koronavírus-fertőzésen, így részleges védettséget szerzett a súlyos megbetegedéssel szemben. A következő hullám tetőzését április-májusra várják a szakértők Dél-Afrikában.

Ábrákon mutatjuk, hogy alakulnak napjainkban a Covid-fertőzések világszerte