Közélet

Több százan halhattak meg a kigyulladt Moszkva nevű zászlóshajón

Súlyosan megsérült Oroszország Moszkva nevű cirkálója a Fekete-tengeren, miután rakétatalálat érte, meg nem erősített jelentések szerint 

a fedélzeten tartózkodó 300 orosz tengerész meghalhatott

– számolt be a Mirror.

A Kreml azt állítja, hogy 

a cirkáló súlyosan megsérült a lőszer felrobbanása miatt, és nem a Neptun rakéták következtében, ahogy azt Ukrajna állítja.

Ukrán forrásokból ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a hajót elsüllyesztették-e.

Az ukrán belügyminisztérium által létrehozott Ishchi Svoikh nevű Telegram-csatorna arról számolt be, hogy a cirkáló helyi idő szerint hajnali háromkor elsüllyedt. Nem sokkal ezt megelőzően az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a legénységet evakuálták, de ukrán tisztviselők szerint ez „messze nem így van”. 

Egy ukrán illetékes szerint a rakétatámadás volt a legnagyobb csapás az orosz haditengerészetre a második világháború óta. Anton Gerascsenko, az ukrán minisztérium tanácsadója a következőket mondta: 

Általában lőszerrobbanás esetén egy ilyen nagy hajó legénységének a negyede, fele elpusztul.

Hozzátette, a Moszkván 510-en tartózkodhattak, ez azt jelenti, hogy 125-300 ember hallhatott meg a robbanás következtében, és ezt  „köszönjék meg Putyinnak”. Makszim Marcsenko, a fekete-tengeri odesszai kikötő környéki régió kormányzója másutt diadalmasan egy online posztban  azt állította, hogy a 12 500 tonnás hajót két rakéta találta el.

Fotó: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY / AFP

A Fekete-tengert őrző Neptun rakéták nagyon komoly károkat okoztak

– állította egy bejegyzésben. 

Michael Petersen, a Haditengerészeti Főiskola Oroszországi Tengerészeti Tanulmányok Intézetének igazgatója a Radio 4 Today című műsorban azt mondta, még túl korai, hogy tudni lehessen, mi is történt pontosan, de úgy tűnik, „az ukránoknak sikerült kivívniuk egy nem jelentéktelen győzelmet a tengeren”. Petersen azt is mondta: 

Úgy gondolom, hogy ennek szimbolikus és katonai értéke is van.

Kifejtette, hogy az ukránok a Krím 2014-es annektálása során elvesztették haditengerészetük nagy részét, és ez a támadás szimbolikusan fontos:

Mert mindezek után még mindig képesek úgy odacsapni az orosz katonai hatalomnak, ami igazán fáj Moszkvának.

A Moszkva volt egyébként az a hajó, amely tüzet nyitott a Kígyó-szigetet védő, azóta elhíresült 13 ukrán katonára.

Címlapkép: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY / AFP

 

orosz-ukrán háború Moszkva zászlóshajó
Kapcsolódó cikkek