Visszatértek a cseh diplomaták az ukrán fővárosba. Csehország szerdán újra megnyitotta Kijevben a nagykövetségét, amelyet február végén, az Ukrajna elleni orosz támadás után zártak be ideiglenesen – közölte szerdán a prágai külügyminisztérium a Twitteren.

Fotó: Martin Divisek

A cseh zászló ismét lobog Kijevben, a cseh diplomaták visszatértek. Ez is egyike azon lépéseknek, amelyekkel Csehország szeretné kifejezni Ukrajna támogatását

– mutatott rá közleményében a tárca.

Részleteket arról, hány diplomata tért vissza Kijevbe, nem hoztak nyilvánosságra. 

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter már néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy Csehország igyekszik visszavinni diplomatáit Kijevbe. Petr Fiala kormányfő pedig kedden kijelentette: Csehország lépéseket tesz annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszaállíthassa normális diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával. 

A kijevi nagykövetségen kívül Csehország az elmúlt hetekben bezárta a lvivi konzulátusát is. Újranyitásáról egyelőre nincs hír. 

A folyó ügyek intézésére a csehek két ideiglenes konzulátust hoztak létre a lengyelországi Przemyslben és a szlovákiai Kassán. Ez utóbbi hivatal munkatársai hetente néhány napra mindig átmentek Ungvárra is. 

A prágai külügyminisztérium március végén még azt közölte, hogy Csehország a kárpátaljai Ungváron készül létrehozni ideiglenes ukrajnai diplomáciai képviseletet, amely a február végén bezárt kijevi nagykövetség és a lvivi konzulátus helyett intézné a folyó ügyeket. Prágai sajtóértesülések szerint azonban ezt a tervet ejtették, s helyette Prága a kijevi nagykövetség újranyitásáról döntött.