Kihirdették a Nemzeti tehetség program idei nyertes pályázatait, 11 kategóriában több mint 1200 pályázat részesült összesen mintegy 2,2 milliárd forint támogatásban – jelentette be Zsigó Róbert. 

2022.04.24. Szombathely Két év kihagyás után tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a hétvégén a kétnapos Herényi Virágutat. A képek a megnyitón készültek. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe
Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Ösztöndíjjal is inspirálják a fiatalokat

A családokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pályázók körében népszerű, egyéni támogatást lehetővé tevő Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat az idén 607 fiatal érdemelte ki. 

Zsigó Róbert közölte:

Az összes benyújtott pályázat 63 százalékát pozitívan bírálták el, vagyis a Nemzeti tehetség program felhívásaira pályázók csaknem kétharmada támogatásban részesült.

Az idén 607 fiatal nyerte el a pályázók körében rendkívül népszerű, a tehetséges fiatalok közvetlen támogatását biztosító Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, összesen csaknem 380 millió értékben. A közvetlenül nyújtott támogatási forma 2015 óta biztosít lehetőséget arra, hogy a kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok ösztöndíj-támogatáshoz jussanak. 

Az idei nyertesekkel együtt eddig már több mint 5300 fiatal részesült a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban.

A Nemzeti tehetség program évente 300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt ér el közvetlenül és a támogatott szervezeteken keresztül közvetett módon. 

A program indulása óta eddig 19 ezer projekt támogatásáról született döntés mintegy 33 milliárd forint összegben. 

A hazai költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapját az 1 százalékos adófelajánlások képezik, amelyet a kormány 2015 óta minden évben kiegészít.

Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója 1 százalékát a Nemzeti tehetség programnak ajánlja fel, ezzel felkarolva és támogatva a tehetséges magyar fiatalokat.

A nyílt pályázatok nyerteseit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) személyre szólóan értesíti, a részletekről a támogatáskezelő honlapján lehet tájékozódni.