Mario Draghi a telefonbeszélgetés után közölte, hogy Oroszország és Ukrajna között igyekszik közvetíteni a fekete-tengeri ukrajnai kikötők blokádjának feloldása érdekében. Hozzátette, hogy a következő napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet, a fejleményekről pedig kedden Brüsszelben számol be.

Rome,,Italy,-,January,10,,2022:,Mario,Draghi,,Italy's,Prime
Fotó: Shutterstock

Ha nem sikerül elindítani az ukrajnai kikötőkben álló gabona- és élelmiszerszállítmányokat, annak gigantikus, globális méretű és borzalmas következményei lesznek 

jelentette ki az olasz kormányfő. Megjegyezte, éppen ezért kezdeményezte a kikötők ismételt működésbe léptetését: a mindenekelőtt a világ legszegényebb országait sújtó humanitárius válság elkerülésére. Úgy vélte, egyelőre nincsen halvány jele sem a békének.

Alternatív útvonalakat keresnek az ukrán exportgabonának

Az Európai Unió mindent megtesz, hogy segítse az ukrán gabona exportját a globális élelmezési válság enyhítése érdekében, és folyamatosan figyeli, milyen tartalékok állnak rendelkezésekre a tagállamokban az alapvető fontosságú termékekből.

Beszámolt arról, hogy Putyin szerint az élelmiszerválságra a szankciók feloldása jelent megoldást, mivel az orosz gabonaexport segítséget nyújtana.

A két fél azokról az erőfeszítésekről egyeztetett, melyek közös megoldást jelenthetnek a jelenlegi élelmiszerválságra, és annak súlyos következményeire a világ legszegényebb országaiban

 – emelte ki a miniszterelnöki hivatal rövid közleményében. A Huffington Post olasz nyelvű oldala a Kremlre hivatkozva azt írta, hogy Vlagyimir Putyin készen áll közreműködni az élelmiszerválság megoldásában, ha a Moszkvával szembeni politikai szankciókat visszavonják. 

John,Deere,Combine,Harvester,On,Spring,Wheat,Harvesting.,Wheat,And
Fotó: Shutterstock

Az olasz kormányfő diplomáciai csatornát indított az ukrajnai kikötők megnyitása, és az ott felhalmozódott gabona- és élelmiszerszállítmányok elindítása érdekében. Bulgária két kikötőt ajánlott fel tranzitállomásként: a szintén fekete-tengeri Várnát és Burgaszt. Utóbbiakból a szállítmányok Görögországba mehetnek tovább, majd Afrikába és a Közel-Kelet irányába, melyek az ukrajnai gabona két első számú importőrének számítanak.

Mario Draghi Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szombat este telefonon egyeztetett arról a 22 millió tonna gabonáról és más élelmiszerről, amely hetek óta Odessza kikötőjében várakozik indulásra. 

Draghi élelmiszerfolyosó megnyitásán dolgozik, amihez Moszkvának is hozzá kell járulnia,

 és Draghi úgy látja, ez lehet az első lépés a kapcsolattartásban Oroszországgal – írta a Corriere della Serra című lap.

A fekete-tengeri áthaladáshoz Ankara beleegyezésére is szükség van. A 2020-2021-es időszakban Ukrajna csaknem 45 millió tonna gabonát exportált, az ENSZ adatai szerint a háború kezdete óta a világban 45 millióval emelkedett az éhezők száma éppen az ukrajnai gabona blokádja miatt.

Az élelmiszerválság szándékos kirobbantásával vádolja Oroszországot az EU

A vádak szerint Moszkva tudatosan súlyosbította a helyzetet azzal, hogy Ukrajnában raktárakat bombázott, és termőterületeket rombolt.