A Donyecki Népköztársaság népi milíciái és az orosz haderő közös műveleteinek nyomán Liman városa teljes egészében felszabadult az ukrán nacionalisták uralma alól

– olvasható az orosz védelmi minisztérium szombati közleményében. A kommüniké ezzel megerősítette a donyecki szakadárok már péntek este megtett bejelentését. A körülbelül húszezer lelket számláló Liman vasúti csomópont, a kelet-ukrajnai két nagyváros, Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton fekszik, s az orosz haderő és a donyeci szakadárok napok óta tartották bekerítve. Ez volt az utolsó nagyobb település Donyec megyében, amely még az ukrán fegyveres erők kezén volt.

Az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége szombaton reggel kiadott jelentésében már jelezte, hogy "heves harcok" zajlanak a Limantól délre eső két kisváros, Ozerne és Dibrova környékén is, valamint Liman belvárosában.

A brit katonai hírszerzés szombati Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy "Liman stratégiailag fontos, mert nagy vasúti csomópont, és hozzáférést biztosít a Sziverszkij folyó felett áthaladó fontos vasútvonalhoz és hidakhoz". 

A brit hírszerzés értékelése szerint az orosz haderő a következő napokban elsődleges feladatának valószínűleg a folyón történő átkelést tekinti. Emlékeztettek: az önjelölt donyecki népköztársaság vezetője, Denisz Pusilin a héten bejelentette: amint Oroszországnak sikerül a terület egészét elfoglalniuk, népszavazást írnak ki.